Зеленовић: Нећемо пристати на уцјене

Зеленовић: Нећемо пристати на уцјене
Зеленовић: Нећемо пристати на уцјене

Чланови Одбора за преговоре репрезентативних синдиката у области локалне самоуправе ће у сриједу, 15. новембра, сјести за исти сто с представницима Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, како би покушали да заврше посао око Посебног колективног уговора за запослене у јединицима локалне самоуправе, а који, како траже, подразумијева повећање плата за више од 6.500 запослених.

Из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, који чине Одбор, поручују да ће, уколико ПКУ, а који је правни основ за све 64 локалне заједнице у Српској, не буде потписан, бити омогућено свим начелницима и градоначелницима да самоиницијативно одлучују о износу примања за запослене.

Из синдиката подсјећају да је неопходно да нови документ буде потписан што прије, јер су локалне заједнице у РС већ почеле припремати буџете за 2024. годину.

Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, казао је за „Независне новине“ да већ мјесецима имају бројне проблеме када је у питању сарадња с ресорним министарством, које је, тврди, покушало да што дуже одуговлачи са овим питањем.

„Преговори о посебном колективном уговору за запослене у јединицама локалне самоуправе требало је већ да буду завршени, јер општине/градови већ планирају буџет за наредну годину, а синдикати су тражили повећање плата, односно повећање цијене рада и свих коефицијената за раднике у локалним самоуправама. Вјерујте да се у претходних неколико мјесеци, кад су били преговори, нисмо помјерили са мртве тачке, па смо морали да вршимо притисак да се наставе преговори“, поручује Зеленовић.

Он појашњава да се ПКУ за запослене у локалној самоуправи разликује од ПКУ за запослене у управи јавне службе, јер се једино кроз овај документ рјешава питање плата запослених у општинама и градовима.

„Ми као синдикати тражимо повећање цијене рада и коефицијената, јер једино тако можемо доћи до повећања плата. Не можемо чекати да ли ће се неки начелник или градоначелник сјетити да сам повећа плату, има таквих, али је то ријеткост. Морамо да на републичком нивоу направимо један добар документ, један посебан колективни уговор гдје ћемо успјети да повећамо плате. Само такав уговор ће потписати синдикати и апсолутно нећемо пристати на било какве уцјене, а камоли оне из Министарства управе и локалне самоуправе РС. Једино тако гарантујемо радницима да ће им бити повећане плате“, упозорио је Зеленовић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!