Зашто је важно бити члан Савеза синдиката Републике Српске?

Зашто је важно бити члан Савеза синдиката Републике Српске?
Зашто је важно бити члан Савеза синдиката Републике Српске?

Предраг Пухача из Модриче је прошле године остао без посла, а отказ је добио на боловању. Обављао је посао изолатера у добојској фирми „Profil-Isolation” и повриједио се на радном мјесту, након чега је био принуђен да иде на боловање. Умјесто подршке од стране послодавца, добија отказ. Тада почиње Предрагова правна битка. Одлучио је да се обрати нашим правницима у Добоју и информише о својим правима. Након сазнања о бенефитима чланства у синдикат, одлучио је да постане члан синдиката, након чега наша Служба за бесплатну правну помоћ покреће тужбу пред Основним судом у Добоју и заступа радника у судском спору. Након вјештачења по вјештаку медицинске и економске струке, као и низа свједочења Предрагових радних колега, главни тужбени захтјев се усваја. Основни суд у Добоју је 2. децембра 2022. године донио пресуду у Предрагову корист. По пресуди овог суда, Предраг мора бити враћен на посао, а послодавац је дужан да га врати на радно мјесто које је обављао или на друго, које му одговара због повреде, затим послодавац је дужан да исплати све неисплаћене плате у износу од 6.610,16 КМ (плус затезне камате и припадајуће доприносе на плату и из плате), да успостави сва права из радног односа,  као и да надокнади  трошкове парничног поступка у износу од 1.194,68 КМ.

Прича Предрага Пухаче је само један и низу примјера зашто је важно бити члан синдиката, јер само чланством у синдикат радници, наши чланови, имају потпуно бесплатну правну заштиту и то је сигуран и исправан пут којим се могу борити за своја радничка права, а у томе ће им помоћи правници запослени у Савезу синдиката Републике Српске.

Процес пред Основним судом у Добоју трајао је годину дана, а Предрага је заступала Ивана Ђедовац, радница Савеза синдиката Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!