Заштитити права радника, повећати плате и побољшати услове рада

У Дому синдиката у Бањој Луци данас је одржан заједнички састанак представника Савеза синдиката Републике Српске и Републичке управе за инспекцијске послове, коју је предводио главни републички инспектор рада Владимир Глишић, са сарадницима, на тему: „Улога Инспектората Републике Српске у контроли примјене Закона о раду Републике Српске, Закона о штрајку Републике Српске и Закона о заштити на раду Републике Српске“. Главна тема састанка, који је одржан на иницијативу Савеза синдиката Републике Српске, била је примјена Закона о раду РС, са акцентом на потребу постојања колективних уговора у Српској.

Било је ријечи и о Закону о штрајку и одређеним одлукама, које су донесене у протеклом периоду од стране послодавца, а тичу се штрајка у правосуђу, који траје од 28. фебруара 2024. године. На састанку су изнесени одређени захтјеви и потреба да се одговори на захтјев Синдиката правосуђа Републике Српске, јер је недопустиво да радници у правосуђу чекају већ 20 дана одговор надлежне инспекције о Рјешењу о минимуму процеса рада, које је донијело Министарство правде РС, а за које Синдикат правосуђа РС сматра да је незаконито.

Када је у питању област заштите и здравља на раду, усаглашени су ставови да се мора посветити посебна пажња примјени Закона о заштити на раду Републике Српске, јер Стратегија заштите и здравља на раду предвиђа анализу и измјене постојећег закона, како би се обезбиједило сигурно и здраво радно мјесто у Републици Српској.

Савез синдиката Републике Српске ће на адресу Инспектората РС, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Владе Републике Српске упутити низ иницијатива, које ће довести до побољшања рада Инспектората, односно боље заштите свих радника у Српској. Већ сљедеће седмице планиран је заједнички састанак представника Инспекције рада и Пореске управе Републике Српске, како би се прецизирала одређена могућа рјешења, која ће бити потврђена на скупу који ће бити одржан крајем марта мјесеца, с циљем уређења система плата у Републици Српској и доброј контроли провођења законских рјешења из области рада. Поменути скуп ће бити одржан у организацији Савеза синдиката Републике Српске, јер је важно још боље заштитити права радника и избјећи конфликтне ситуације које углавном иду на штету оних који су најслабија карика у ланцу, а то су радници. Циљ свих активности, које проводи Савез синдиката Републике Срспке, јесте заштита права радника, веће плате и бољи услови рада.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!