Закључци са 16. сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

На 16. сједници Предсједништва Савез синдиката Републике Српске, одржаној 07.08.2020. године, у Бањој Луци, расправљало се о тренутним активностима Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката, процјени активности у наредном периоду, као и о начину обиљежавања 28. година рада и дјеловања Савеза синдиката Републике Српске, са посебним акцентом на здравље и положај радника за вријеме епидемије.

Након закључене расправе, Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске донијело је сљедеће:

ЗАКЉУЧКЕ

1. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је, након разматрања активности Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката, закључило да је неопходно, пратећи епидемиолошку ситуацију, одржати састанке са свим предсједницима синдикалних организација, члановима синдикалних одбора и послодавцима, по регијама, уз присуство предсједника гранских синдиката, извршних секретара и представника Савеза синдиката Републике Српске, с циљем рјешавања проблема и пружања подршке раду синдикалним организацијама.

2. Приоритетне активности које тренутно проводе Савез синдиката Републике Српске и грански синдикати су:

– очување здравља радника и досљедна примјена Закона о заштити на раду, уз поштовање свих препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације;
– очување радних мјеста;
– очување достигнутог нивоа права радника, користећи све инструменте који су на располагању синдикату.

3. Реализација закључака 1. и 2. треба да допринесе што бржем стварању услова за побољшање материјално социјалног положаја радника, кроз преговоре са послодавцима и Владом Републике Српске.

4. Савез синдиката Републике Српске ће 25. августа 2020. године, у Теслићу, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежити 28. година рада и дјеловања Савеза синдиката Републике Српске, под слоганом „Здравље испред свега“.

Савез синдиката Републике Српске ће одржати Конференцију посвећену безбједности и здрављу на раду у вријеме пандемије COVID -19.

Циљ Конференције је да се након презентовања стања из ове области у привредном (грађевинарство, рударство и шумарство) и јавном сектору, изврши анализа постојећег стања која ће послужити за стратешки документ у вези измјена постојећег Закона о заштити на раду Републике Српске и доношења Стратегије заштите на раду.

У раду Конференције учествоваће представници који се искључиво баве безбједношћу и здрављем на раду, представници надлежног министарства и инспекције, као и представници Савеза синдиката Републике Српске.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!