Захтјев за хитне преговоре

Захтјев за хитне преговоре
Захтјев за хитне преговоре

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић упутио је захтјев за хитан састанак са Сенком Јујић, министром управе и локалне самоуправе Републике Српске, како би наставили преговоре око израде новог Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске.

Подсјећамо, од 1. јануара 2024. године најнижа плата за текућу годину износи 900 КМ у нету и примјењиваће се за обрачун плата од  јануара 2024. године. Утврђени износ најниже плате довео је до тога да значајан број радника у јединицама локалне самоуправе (НК, КВ и ССС), који тренутно имају платне коефицијенте, а који помножени са важећом цијеном рада, дају износ плате која је испод износа утврђене најниже плате у Републици Српској.

С циљем утврђивања законите исплате плата запослених у јединицама локалне самоуправе, потребно је да се хитно усагласи и закључи нови Посебни колективни уговор за запослене у области локалне самоуправе и утврде нови коефицијенти, јер према постојећем стању све горе наведене категорије радника примиће износ најниже плате, која је заштитна категорија и која се искључиво треба односити на НК раднике.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!