За незапослене недостају милиони – Ово су фактори који су довели до поремећаја на тржишту рада

За незапослене недостају милиони - Ово су фактори који су довели до поремећаја на тржишту рада
За незапослене недостају милиони - Ово су фактори који су довели до поремећаја на тржишту рада

Завод за запошљавање РС нашао се у позицији да му недостају средства за исплату новчаних накнада незапосленима због чега им је из Компензационог фонда одобрено три милиона КМ.

Српскаинфо је провјерила због чега је овај Завод, који је годинама имао суфицит, односно „вишка“ пара, дошао у овај незавидан положај.

Основни разлог јесте свакако пандемија новог вируса корона, која је утицала на повећање незапослености. С друге стране је смањена стопа доприноса на незапосленост, а то је основни приход Завода с којим финансира и властите трошкове. На све то су повећани загарантовани износ новчане накнаде и дужина трајања накнаде. Наведене промјене ступиле су на снагу од почетка прошле године, јер нико није очекивао пандемију, односно када је ситуација на тржишту рада била изузетно повољнија.
Смањен допринос

Ове информације су за Српскаинфо потврдили у Заводу за запошљавање РС, у којем подсјећају да је допринос за незапосленост у веома кратком периоду смањен са један на 0,8 одсто, а од 2020. на 0,6 одсто.

– То је свакако утицало на смањење прилива средстава – кажу у Заводу.

Завод је прошле године по основу доприноса за незапосленост имао приход нешто већи од 29 милиона КМ и тај новац није био довољан за све накнаде, јер је било потребно око 29,7 милиона КМ. Само годину прије приход по основу овог доприноса био је већи за око 7,8 милиона КМ, а било је мање корисника накнаде.
Гарантована накнада

У Заводу објашњавају да је гарантована новчана накнада прошле године била 416 КМ, што је за 62 одсто више у односу на 2019, када је била 257 КМ. Такође, дужина трајања новчане накнаде, која зависи од дужине стажа осигурања незапосленог, била је од једног до 12 мјесеци, а продужена је до 24 мјесеца.ж

Дакле, смањени су приходи и повећана су права, али је због пандемије повећан број незапослених, што је утицало на повећање броја новчаних накнада за 50,4 одсто. Тако је Завод у 2019. години признао 8.822 рјешења за новчану накнаду, за шта је издвојено око 13,4 милиона КМ, док је у прошлој години признато 13.266 рјешења и исплаћено око 29,7 милиона КМ.

Залихе

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстилне индустрије и члан УО Завода за запошљавање РС, за Српскаинфо оцјењује како се сада показало као грешка смањење стопе доприноса за незапосленост.

– Нарочито јер су у међувремену повећана права незапослених који су остали без посла, а плаћали су осигурање од незапослености. Дужина трајања накнаде и повећање износа су повећани на захтјев синдиката и тиме смо се изједначили са Србијом и ФБиХ – каже Ружичић.

– Смањена стопа доприноса и повећан број незапослених су очигледно довели до тога да Заводу недостаје новца за новчане накнаде из редовног прилива од доприноса. Вјероватно је Завод из ранијих залиха успијевао током прошле године све да исплаћује на вријеме, али ово сада је ванредна ситуација. Нико није очекивао да ће толико људи остати без посла – наводи Ружичић.

Синдикат задовољан

Сматра да Влада РС мора помагати редовну исплату новчане накнаде, јер то право остварују они који су плаћали осигурање од незапослености од своје бруто плате.

– Дакле, новчана накнада се исплаћује онима који су се осигурали од незапослености и она служи људима док се не снађу, да могу да преживе док не нађу нови посао. Тако је у цијелој Европи. Ми смо права незапослених поправили. Прилично смо задовољни, а премијер је обећао да ниједан радник неће изгубити то право – додаје Ружичић, који сматра да би право рјешење било враћање старе стопе доприноса.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, за Српскаинфо каже да никако не треба враћати стопу доприноса на претходни ниво.

– Сматрамо да је прошле године био ексцес на тржишту рада због пандемије и да се то неће поновити. Суштински, Завод за запошљавање је годинама био у суфициту, али се с повећањем права корисника и пандемијом то промијенило – наводи Тривић.
Нелогичности

Каже да су послодавци од надлежних затражили да се провјере одређене нелогичности на тржишту рада.

– По подацима Пореске управе, прошле године је око 2.500 мање запослених којима послодавци уплаћују порезе и доприносе. Истовремено, за око 13.000 незапослених и нешто се исплаћивала новчана накнада, а имамо више запослених него пријављених на евиденцију – додаје Тривић.

Директор Завода за запошљавање РС, Мирослав Вујичић, изјавио је недавно за Срну да је сада је на евиденцији Завода око 20.000 радника који су остали без посла директно због утицаја пандемије, оцјењујући да полако долази до оправка тржишта рада.

– Новац који нам је додијељен од Компензационог фонда намијењен је искључиво за исплату новчане накнаде онима који у складу са Законом о посредовању и запошљавању и правима за вријеме незапослености испуњавају услове за остваривање права на новчану накнаду, здравствено осигурање и пензијско-инвалидско осигурање – увјеравају у Заводу.

Економске посљедице

Економске посљедице изазване пандемијом сигурно се, како кажу у Заводу, значајно рефлектују на тржиште рада и када је у питању укупна понуда радне снаге и прилив на евиденцију.

Тако се од 19. марта 2020. до 13. јануара ове године из радног односа на евиденцију Завода пријавило укупно 22.248 особа. За њих 8.832 је престао да важи уговор на одређено, док је технолошким вишком проглашено 6.802 радника. Споразумно је раскинуто 3.137 радних односа.

Највећи број њих долази из прерађивачке индустрије, затим из трговине, личних услужних делатности и из угоститељства.

У истом периоду је запослено 23.980 особа које су биле на евиденцији Завода за запошљавање. На крају прошле године на евиденцији Завода за запошљавање било је 83.000 незапослених, док је годину раније било 2.000 више.

Извор: www.srpskainfo.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!