За 14 година повезан радни стаж за 61.995 радника у РС

За 14 година повезан радни стаж за 61.995 радника у РС
За 14 година повезан радни стаж за 61.995 радника у РС

Савез сидниката Републике Српске је још 2004. године креирао Програм социјалног збрињавања радника, који су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла.  Програм је усвојила и Народна скупштина Републике Српске. Од 2004. до 2018. године из Програма социјалног збрињавања радника обезбјеђено је скоро 189 милиона КМ из буџета за збрињавање 61.995 радника из 421 предузећа. За збрињавање преосталих  7.948 радника из 98 привредних друштава потребно је још 25,8 милиона марака, а до краја 2022. године овај процес би требао бити завршен.

Програм социјалног збрињавања односи се на уплате на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за раднике из предузећа који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења, или са том уплатом стичу услове за остваривање права на старосну пензију. Новчана средства за ове намјене предвиђена су буџетом сваке године, а они који не чекају ред и који се одмах збрињавају су радници који у тој години требају у пензију. Савез сидниката Републике Српске има свог представника који учествује у раду Комисије за социјално збрињавање, која одобрава средства за те намјене.

Постоји редослијед, како је које предузеће одлазило у стечај, тако је направљена и ранг листа. Савез синдиката Републике Српске на вријеме је препознао потребу креирања Програма социјалног збрињавања, без којег би ови радници остали препуштени сами себи и не би могли остварити своја Уставом и законом загарантована права.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!