ВИШИ МИНИМАЛАЦ – МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: „Нобел“ за економију припао аутору научног постулата о најнижој цијени рада

ВИШИ МИНИМАЛАЦ - МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: "Нобел" за економију припао аутору научног постулата о најнижој цијени рада
ВИШИ МИНИМАЛАЦ - МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: "Нобел" за економију припао аутору научног постулата о најнижој цијени рада

Овогодишња Нобелова награда за економију додатно је разбила деценијама стару заблуду да повећање најнижих плата иде на терет радних мjеста.

Канадски стручњак за тржиште рада Дејвид Кард, истраживач престижног Универзитета у Калифорнији (UCLA) је још почетком деведесетих доказао да повећање минималне цијене рада не води нужно већој незапослености. За тај свој рад је Кард одликован Нобеловом наградом за економију.

Овај угледни канадски економиста награду дијели са америчким професором Џошуом Ангристом са Масачусетског института за технологију и Гвидом Имбенсом, који потиче из Холандије, а ради на америчком Универзитету Станфорд. Њих двојица су награђена за „методолошки прилог анализи каузалитета“.

Награда је додијељена за истраживање током 90-их година прошлог вијека чиме су емпиријски показали да, идеја коју су протурали конзервативни економисти како већа најнижа плата значи мањи број радних мјеста, није заснована на чињеницама.

Ови добитници Нобелове награде су демолирали недоказану, али тако утицајну теорију да осигурање достојанствене најниже плате за раднике некако повлачи за собом губитак радних мјеста.

Они који су деценијама протурали ту митску теорију и владе и институције које су наметале исту теорију, без адекватних доказа, одговорни су за милионе и милионе људи који су живјели и живе у сиромаштву.

„Награда је тешка оптужница за многе економисте што је било потребно тридесет година да се уваже чињенице које ће надјачати штетне и неутемељене идеје. Сада када је свијету потребно истраживање засновано на чињеницама и доказима да се бори против глобалне пандемије и економија треба да се заснива на чињеничној анализи, а не на злонамјерним и идеолошким шпекулацијама, које су сакривене иза легитимног политичког савјета.

Осигурање најнижих плата кроз статутарне процесе или колективно преговарање је кључ за укидање сиромаштва, промјену дуготрајних трендова обарања удјела рада у добити, раст потражње и изградњу темеља за опоравак – са радним мјестима, достојанственим радом и отпорношћу – у свијету који одликује све већа неједнакост“ – изјавила је Генерална секретарка МКС-а, Шаран Бароу.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!