Виртуелни састанак Извршног одобра Пан-европског синдикалног савјета

Виртуелни састанак Извршног одобра Пан-европског синдикалног савјета
Виртуелни састанак Извршног одобра Пан-европског синдикалног савјета

Дана 20. октобра одржана је 15. сједница Извршног одбора ПЕРЦ-а, овог пута на витруелан начин, уз учешће више од сто синдикалаца из различитих синдикалних организација у региону међу којима је и Савез синдиката Републике Српске. Иако је фокус састанка била расправа  о утицају и посљедицама изазваних ЦОВИД-19, здравственом и економском кризом и политикама опоравка и отпорности синдиката, истакнути су неки специфични изазови и потреба за синдикалном солидарношћу и акцијама.

У свом обраћању Лука Висентини, генерални секретар ПЕРЦ-а је нагласио потребу суочавања са кризом запошљавања и даљег јачања економских подстицаја за одржавање економских активности, очување запослености, али и за промоцију мјера социјалне заштите и подршке за раднике и становништво, који се суочавају са драстичним смањењем прихода и неизвјесношћу. Шаран Баров, генерални секретар МКС-а, изнијела је приоритете МКС-а за опоравак и отпорност и нови социјални уговор, резултате глобалне анкете, као и смјернице МКС-ове политике „Изнад БДП-а“ и рад на даљину. Такође је информисала о дневном реду МОР-а и специфичној кампањи коју је МКС започео суочавајући се  са неспремношћу послодаваца и неких влада да поштују резултате конференције о стогодишњици ИЛО-а и промовишу безбједност и здравље на раду као основно право.

Овен Тудор, замјеник генералног секретара МКС-а, представио је дневни ред предстојећег Генералног савјета МКС-а и будуће акције и активности МКС-а. Евелин Астор представила је извјештај о минималним платама у источној Европи. Током дискусије учесници су истакли неке специфичне изазове изазване ЦОВИД-19 и одговорима синдиката на њих, динамику минималних зарада у њиховим земљама и сталне разлике у платама, али такође су информисали о текућим нападима на права радника у неким земљама.
Састанак је такође подстакао све  организације чланице да воде кампању за промоцију ратификације МОР-ове Конвенције 190, да предузму акције у подршци  њене ратификације.

На крају су сви учесници изразили наду да ће се сљедећи састанак одобра одржати на стари традиционалан начин.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!