Веће плате за запослене у области образовања и културе

Веће плате за запослене у области образовања и културе
Веће плате за запослене у области образовања и културе

Повећање примања за све запослене у области образовања, науке и културе, уједначавање платних коефицијената са осталим корисницима буџета и посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте биле су теме данашњег састанка представника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, на челу са предсједником Драганом Гњатићем, са министрицом просвјете и културе РС Наталијом Тривић и представницима Министарства за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је новинарима у Бањалуци да ће плате запослених у области образовања и културе бити повећане за 10% на постојеће плате, што је потврдила и Наталија Тривић.

„Запослени у области образовања и културе могу да очекују повећање плате од 10% на постојеће плате. Влада Републике Српске ће у мају донијети одлуку, што значи да радници од јуна већ могу да очекују плату по том обрачуну“, каже Наталија Тривић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић поновио је да синдикат не одустаје од захтјева за издвајање топлог оброка и регреса, о чему ће више бити ријечи на састанку синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката РС, а који ће бити одржан сутра са предсједником Владе РС и ресорним министрима у Влади Српске.

„Савез синдиката Републике Српске је у децембу 2017. године са Владом РС потписао Меморандум о сарадњи, који траје до краја ове године и којим је предвиђено уједначавање платних коефицијената. Данас смо, као што сте чули, добили увјеравања људи из ресорних министарстава да ће доћи до одређеног помака што се тиче повећања плата. О издвајању накнада за топли оброк и регрес више сутра након састанка  у Влади РС“, каже Драган Гњатић.

Важна тема састанка била је и потписивање Посебних колективних уговора за запослене у предшколским установама Републике Српске и установама културе, које се финансирају из буџета локалних заједница. Синдикат образовања, науке и културе РС већ два мјесеца разговара и преговара са ресорним министарством. Чека се сједница Савеза општина и градова, која ће бити одржана половином маја ове године, како би заједно делегирали статусе запослених у предшколским установама и установама културе и како би пронашли најбоље рјешење и већ у мају мјесецу припремили и потписали Посебне колективне уговоре, закључено је на данашњем састанку, који је одржан у Дому синдиката у Бањалуци.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!