Ускоро потписивање новог посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе, благо повећање права радника

Ускоро потписивање новог посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе, благо повећање права радника
Ускоро потписивање новог посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе, благо повећање права радника

Делегације Министарства просвјете и културе и Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске предвођене министарком Наталијом Тривић и предсједником Синдиката ОНК Драганом Гњатићем данас су у Административном центру Владе Републике Српске усагласиле коначни текст овог документа.

Поводом тога одржана је и сједница Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, а након тога и конференција за новинаре у Дому синдиката у Бањалуци.

„Синдикат образовања, науке и културе је данас завршио добар и велики посао. Преговори око новог Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе у надлежном министарству са миистарком Наталијом Тривић и нјеним сарадницима су завршени. У овом новом колективном уговору имамо благи помак набоље у неколико ставки и немамо ниједну ствар која је погоршана, у том контексту смо задовољни и сматрамо да смо по том питању урадили добар посао.

Нови Посебни колективни уговор за високо образовање и студентски стандард усаглашавамо са Министарством за високо образовање, научно технолошки развој и информационо друштво са министром Срђаном Рајчевићем и овај посао је при крају тако да нећемо имати проблем јер важећи колективни уговори су на снази до 25. августа и ти оквири за потписивање ће бити испоштовани, што значи да ћемо имати континуитет важења колективних уговора.“, рекао је новинарима Драган Гњатић.

Разговарано је такође о наредним корацима на унапређењу положаја просвјетних радника те запослених у култури ( Фото министарство просвјете ик културе РС)
Разговарано је такође о наредним корацима на унапређењу положаја просвјетних радника те запослених у култури ( Фото министарство просвјете ик културе РС)

Разговарано је такође о наредним корацима на унапређењу положаја просвјетних радника те запослених у култури. На данашњем састанку једна од тема била je и могући технолошки вишах.

„Добили смо увјеравања из министарства да ће активи директора придржавајући се прописа свим радницима обезбједити посао. Ми као синдикат пратимо овај процес и настојимо да помогнемо нашим колегама који дођу у одређене проблеме. Број радника који ће бити прерасподјељен ће бити познат када активи директора заврше своје сједнице, а очекујемо да ће то бити до краја седмице. Тада ће бити раписивани конкурси за пријем радника на одређено и неодређено вријеме, али ниједан конкурс не смије бити расписан за попуну неких радних мјеста ако радници тих профила нису збринути.“

На питање новинара шта ће се дешавати по питању стручности односно евентуалној преквалификацији кадрова Драган Гњјатић је рекао да у Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске размишљају и о тој варијанти.

„Ми као синдикат већ неколико година говоримо о томе, тј. могућности доквалификације или преквалификације, али у министарству још увијек сматрају да није дошло до тог тренутка, тако да ћемо у сарадњи са њима видјети шта можемо учинити за наше колеге, али та прича се мора започети на вријеме јер се тај посао не може завршити преко ноћи.“

Посебним колективним уговором за запослене у области образовања и културе Републике Српске уређују се права, обавезе и одговорности радника и послодаваца која проистичу из рада и по основу рада, међусобни односи радника и послодаваца, као и друга питања која нису на потпун и цјеловит начин уређена законима у овој области.

Овај колективни уговор односи се на запослене у области предшколског, основног, средњег, специјалног и умјетничког образовања и у области културе, као и на све послодавце којима је оснивач Република Српска или јединица локалне самоуправе и имају сједиште на територији Републике Српске.

Снимак конференције за новинаре на фјесбук страници Савеза синдиката Републике Српске


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!