Усклађивање платних коефицијената одвијаће се планираном динамиком

Усклађивање платних коефицијената одвијаће се планираном динамиком
Усклађивање платних коефицијената одвијаће се планираном динамиком

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић разговарао је данас у Бањој Луци са министром за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељком Будимиром. Основна тема разговора са ресорним министром била је креирање буџета за наредну годину и захтјев овог Синдиката да се плате свих запослених у области образовања, науке и културе повећају у наредном периоду, те да буде примијењен споразум о динамици усклађивања платних коефицијената.

„Добили смо увјеравања да ће споразум сигурно бити имплементиран у наредној години, али и да ће Министарство апсолутно радити на томе да се плате свих запослених, свих чланова Синдиката, повећају у наредном периоду како би ти људи имали плату која је достојна живота на овим нашим просторима и како не би напуштали ове просторе“, истакао је Гњатић.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је након састанка да ће се усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Српске, а самим тим и повећање плата, одвијати планираном динамиком.

Будимир је, након састанка са представницима Синдиката образовања, науке и културе Српске, подсјетио да је споразум о динамици усклађивања платних коефицијената потписан у августу, те да ће његова реализација почети од наредне године.

„Састанак је био пун разумијевања и, што је јако важно, да у овој фискално и политички комплексној ситуацији представници Синдиката показују једну врсту одговорности. Посебно ми је драго, јер се ради о мојим колегама који за Републику Српску показују исту бригу као и запослени у Министарству“, истакао је Будимир.

Он је рекао да је са представницима Синдиката, осим о побољшању материјалног положаја запослених у високом образовању и студентском стандарду, разговарао о темама које имају ширу друштвену корист, као што је обучавање студената Српске за примјењивање прве помоћи и ширење безбједносне културе.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић каже и да је план да се безбједносна култура у високом образовању побољша у сарадњи са Црвеним крстом и Факултетом безбједносних наука.

„У наредном периоду ћемо кроз одређена предавања и активности које стручњаци осмисле сигурно доћи до бољих рјешења како бисмо заштитили не само раднике, него и студенте и достојанство и дигнитет свих запослених у овим областима“, рекао је Гњатић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!