Usklađivanje platnih koeficijenata odvijaće se planiranom dinamikom

Usklađivanje platnih koeficijenata odvijaće se planiranom dinamikom
Usklađivanje platnih koeficijenata odvijaće se planiranom dinamikom

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ministrom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željkom Budimirom. Osnovna tema razgovora sa resornim ministrom bila je kreiranje budžeta za narednu godinu i zahtjev ovog Sindikata da se plate svih zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture povećaju u narednom periodu, te da bude primijenjen sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata.

„Dobili smo uvjeravanja da će sporazum sigurno biti implementiran u narednoj godini, ali i da će Ministarstvo apsolutno raditi na tome da se plate svih zaposlenih, svih članova Sindikata, povećaju u narednom periodu kako bi ti ljudi imali platu koja je dostojna života na ovim našim prostorima i kako ne bi napuštali ove prostore“, istakao je Gnjatić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je nakon sastanka da će se usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Srpske, a samim tim i povećanje plata, odvijati planiranom dinamikom.

Budimir je, nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske, podsjetio da je sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata potpisan u avgustu, te da će njegova realizacija početi od naredne godine.

„Sastanak je bio pun razumijevanja i, što je jako važno, da u ovoj fiskalno i politički kompleksnoj situaciji predstavnici Sindikata pokazuju jednu vrstu odgovornosti. Posebno mi je drago, jer se radi o mojim kolegama koji za Republiku Srpsku pokazuju istu brigu kao i zaposleni u Ministarstvu“, istakao je Budimir.

On je rekao da je sa predstavnicima Sindikata, osim o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u visokom obrazovanju i studentskom standardu, razgovarao o temama koje imaju širu društvenu korist, kao što je obučavanje studenata Srpske za primjenjivanje prve pomoći i širenje bezbjednosne kulture.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić kaže i da je plan da se bezbjednosna kultura u visokom obrazovanju poboljša u saradnji sa Crvenim krstom i Fakultetom bezbjednosnih nauka.

„U narednom periodu ćemo kroz određena predavanja i aktivnosti koje stručnjaci osmisle sigurno doći do boljih rješenja kako bismo zaštitili ne samo radnike, nego i studente i dostojanstvo i dignitet svih zaposlenih u ovim oblastima“, rekao je Gnjatić.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!