УО Фонда солидарности за обнову РС прихватио закључке Предсједништва Савеза синдиката РС

УО Фонда солидарности за обнову РС прихватио закључке Предсједништва Савеза синдиката РС
УО Фонда солидарности за обнову РС прихватио закључке Предсједништва Савеза синдиката РС

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је 31. марта ове године донијело низ закључака који се односе на права радника у вријеме  ванредне ситуације, а касније ванредног стања. Кључан је био став Савеза синдиката РС и свих гранских синдиката да послодавци заједно са Владом Републике Српске и Савезом синдиката РС уложе додатни напор да се сачувају сва радна мјеста, да ни један радник не изгуби своје радно мјесто и да му на тај начин буде угрожена егзистенција. Такође је на сједници Предсједништва закључено да се плате свим радницима морају исплаћивати у пуном износу, а да се радницима који у вријеме ванредног стања имају повећан обим посла и раде под отежаним условима рада увећа плата.

Једна од кључних мјера која је предложена Влади РС била је додјела новчаних средстава управо оним послодавцима који су престали да раде на основу уредбе којом је Кризни штаб Републике Српске, због епидемије изазване вирусом корона, забранио рад. Закључци су исти дан, након сједнице Предсједништва, достављени Влади Републике Српске и у комуникацији са ресорним министрима и предсједником Владе РС кључни захтјеви Савеза синдиката РС су усвојени и на првој сједници Управног одбора Фонда солидарности за обнову РС која је одржана јуче у Бањалуци.  На сједници је дошло  до потпуне финализације закључака које смо упутили Влади РС. Савез синдиката РС, одлуком Владе РС има свог члана, односно представника у УО Фонда што је јако важно, јер ћемо на тај начин директно учествовати у креирању, провођењу и доношењу мјера које су важне за раднике и послодавце, јер је најважније да сачувамо радна мјеста и плате радника, а исто тако и куповну моћ јер кад се све ово заврши битно је да имамо што мање штете и да се у одређеном тренутку можемо вратити нормалном начину живота.

На сједници УО је речено, а што је уједно и став Савеза сидиката РС,  да се посебно признање ода и награде они радници који су својим радом ризиковали своје животе и свакодневно били у контакту са онима који су се, нажалост, разбољели од вируса а то су здравствени радници. Управни одбор Фонда солидарности за обнову Српске је донио одлуку да  здравственим радницима додијели 13 милиона и 310 хиљада КМ, у сврху једнократне новчане помоћи, као и и здравственим радницима који раде у казнено- поправним установама. Подржан је приједлог и да буду награђени полицијски службеници, комунални полицајци, припадници Цивилне заштите и инспектори.

Такође, на сједници је договорено  да се свим радницима који раде код послодавца који је престао да ради одлуком Кризног штаба, уплате доприноси за све раднике. Новац који је обезбијеђен за ту сврху износи 16 милиона КМ. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, која је члан Управног одбора Фонда солидарности за обнову Српске изнијела је и образложила ранији став Савеза синдиката РС који је упућен на адресу Владе, да се радници који радећи свој посао директно долазе у контакт са зараженим пацијентима или онима који су у карантину, нађу на списку за додјелу стимулације и да им се ода признање за посао који обављају у овом тешком тренутку. То су ватрогасци широм РС и њих је око 800, затим радници који раде у комуналним предузећима-перачи улица који раде на спречавању ширења вируса корона и  њих је око 750,  радници који раде у ђачким и студентским домовима директно са људима који су позитивни на COVID – 19, а њих има око 250, као и здравствени радници запослени у домовима за стара лица.

Сви ови радници имају велико оптерећење, али се код њих препознаје једна велика одговорност и спремност да се ова ситуација што прије оконча како би се сви што прије вратили уобичајеним токовима наших живота.

Савез синдиката Републике Српске, као одговорна организација,  од првог дана активно учествује у предлагању мјера које би допринијеле да се заштите права радника, али смо исто тако у свакодневној комуникацији са социјалним партнерима и изналазимо рјешења да све потешкоће што прије превазиђемо. Сада је на Влади РС да размотри додатне захтјеве Савеза синдиката РС и очекујемо да Управни одбор Фонда солидарности за обнову РС и Влада РС донесу одлуку да се и ватрогасцима, перачима улица, радницима  који раде у карантинима и здравственим радницима који раде у домовима за стара лица обезбиједи новчана накнада.

Савез синдиката РС наставља интезивно да ради и на рјешавању питања из области рада, а по захтјевима радника – не само чланова синдиката већ и оних који то нису. Важно нам је да радничка права не буду угрожена и још једном апелујемо на послодавце да чувају радна мјеста, поготово кад се зна да ће и за мјесец април бити исплаћене плате у бруто износу за оне раднике који нису радили. Приједлог Савеза синдиката РС,  који је прихваћен јуче, јесте и да се плате које ће Влада РС обезбиједити за април мјесец исплаћују искључиво на рачун радника.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!