У Влади РС настављени преговори Синдиката образовања, науке и културе са ресорним министрима

У Влади РС настављени преговори Синдиката образовања, науке и културе са ресорним министрима
У Влади РС настављени преговори Синдиката образовања, науке и културе са ресорним министрима

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске је 26.11.2021. године у Влади Републике Српске наставио преговоре са ресорним министрима, а у вези повећања плата запосленим у овој области. Састанку су, поред Гњатића, присуствовали министар просвјете и културе РС Наталија Тривић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић, са сарадницима. Након састанка у Влади Српске, представницима синдиката речено је да радници у области просвјете и културе од наредне године могу очекивати повећање плата од пет и од три одсто. За сада је план да се радницима плате до 1.000 КМ повећају за пет одсто, док ће онима са примањима изнад овог износа то повећање износити три одсто.

Драган Гњатић је, након састанка, рекао да ће осим на овај начин, плате радницима у образовању и култури бити повећане и путем смањења укупне стопе доприноса, за 1,8 одсто на бруто плату.

„То повећање се односи на све раднике у Српској, па тако и раднике у овим ресорима. Синдикат ће у наредних неколико дана доставити своје приједлоге да на што поштенији, коректнији и квалитетнији начин уредимо ову област“, рекао је Гњатић.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је ово четврто повећање плата у континуитету и показује опредијељеност Владе да цијени рад и залагање радника у просвјети и култури, како би  радници били адекватно плаћени. Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је изразио задовољство јер су се стекли услови за повећање плата, а које се односи и на област високог образовања и студентског стандарда. Преговори се настављају у понедјељак, 29.11.2021. године


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!