U Vladi RS nastavljeni pregovori Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa resornim ministrima

U Vladi RS nastavljeni pregovori Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa resornim ministrima
U Vladi RS nastavljeni pregovori Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa resornim ministrima

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske je 26.11.2021. godine u Vladi Republike Srpske nastavio pregovore sa resornim ministrima, a u vezi povećanja plata zaposlenim u ovoj oblasti. Sastanku su, pored Gnjatića, prisustvovali ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, sa saradnicima. Nakon sastanka u Vladi Srpske, predstavnicima sindikata rečeno je da radnici u oblasti prosvjete i kulture od naredne godine mogu očekivati povećanje plata od pet i od tri odsto. Za sada je plan da se radnicima plate do 1.000 KM povećaju za pet odsto, dok će onima sa primanjima iznad ovog iznosa to povećanje iznositi tri odsto.

Dragan Gnjatić je, nakon sastanka, rekao da će osim na ovaj način, plate radnicima u obrazovanju i kulturi biti povećane i putem smanjenja ukupne stope doprinosa, za 1,8 odsto na bruto platu.

„To povećanje se odnosi na sve radnike u Srpskoj, pa tako i radnike u ovim resorima. Sindikat će u narednih nekoliko dana dostaviti svoje prijedloge da na što pošteniji, korektniji i kvalitetniji način uredimo ovu oblast“, rekao je Gnjatić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je ovo četvrto povećanje plata u kontinuitetu i pokazuje opredijeljenost Vlade da cijeni rad i zalaganje radnika u prosvjeti i kulturi, kako bi  radnici bili adekvatno plaćeni. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je izrazio zadovoljstvo jer su se stekli uslovi za povećanje plata, a koje se odnosi i na oblast visokog obrazovanja i studentskog standarda. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, 29.11.2021. godine


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava