У Теслићу одржана дводневна радионица Актива младих и Актива жена

У Теслићу одржана дводневна радионица Актива младих и Актива жена
У Теслићу одржана дводневна радионица Актива младих и Актива жена

У оквиру програмских активности Савеза синдиката Републике Српске, активиран је рад женске мреже и мреже младих на нивоу Савеза синдиката Републике Српске.  У Теслићу су у суботу и недјељу (12. и 13. новембра 2022. године), уз подршку ITUC CSI IGB (UNION TO UNION), одржане радионице, чији је циљ јачање капацитета младих и жена, као значајних инетересних група унутар сваког гранског синдиката и Савеза синдиката Републике Српске. На дневном реду прве радионице, која је одржана у суботу, били су основни елементи рада и функционисања, односно организације Савеза синдиката Републике Српске, гранских синдиката и синдикалних организација. Говорило се о организационој структури Савеза, уз интеракцију учесника и искуства које имају или уопште немају у раду синдиката, као и значају синдикалног активизма. Такође, предавачи су упознали учеснике о активностима Савеза синдиката Републике Српске о измјенама и доношењима нових законских рјешења, са посебном радионицом на тему Закона о заштити од узнемиравања на раду.

Извјестиоци радних група су веома одговорно и корисно кандидовали приоритете младих синдикалаца, од радног времена, клизног радног времена, напредовања на послу до подршке рађању, односно више плаћених радних дана за бригу о дјеци до седам година. Такође, радна група мреже жена је израдила листу приоритета жена радница, чланица синдиката, које су фокусирале бригу о дјеци, радно вријеме, специфичну здравствену заштиту, односно систематске прегледе, једнаку плату за мушкарце и жене и једнаку шансу за освајање позиција.

Сљедећи термин радионице, када ће бити утврђен Програм рада и Актива младих и Актива жена, планиран је крајем првог квартала идуће године.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!