Тражимо хитно повећање плата и издвајање топлог оброка и регреса

Тражимо хитно повећање плата и издвајање топлог оброка и регреса
Тражимо хитно повећање плата и издвајање топлог оброка и регреса

Предсједници синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, подсјетили су своје чланове и јавност да је Влада Републике Српске имала обавезу да до краја првог квартала ове године преговара са синдикатима, како би се коначно дошло до исуњења њихових захтјева. А захтјеви су добро познати свима и односе се на издвајање топлог оброка и регреса на постојеће коефицијенте. Наиме, Народна скупштина Републике Српске је још у децембру мјесецу прошле године усвојила закључак Савеза синдиката Републике Српске и обавезала Владу Републике Српске да настави преговоре са гранским синдикатима буџетских и фондовских корисника, како би радници запослени у овим областима остварили право на топли оброк и регрес, односно да буду посебно исказани како је то регулисано Закономо раду РС.

„Овај закључак је темељ наших активности и у наредном периоду. Сви предсједници синдиката буџетских и фондовских корисника који дјелују у оквиру Савеза синдиката РС су у претходном периоду обавили разговоре са ресорним министрима, како бисмо добили њихово мишљење. Тражимо поново разговор и са предсједником Владе Републике Српске, како би се ово питање коначно ријешило“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић подсјећа да су трошкови живота у посљедња три мјесеца номинално порасли за 200 КМ. Према званичним подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ  приливи  од пореза за први квартал ове године, у односу на прошлу годину, већи су за 400 милиона. Сматра да управо из тих прихода  Република Српска има довољно новца за издвајање топлог оброка на постојеће коефицијенте.

„Већ дуго времена тражимо издвајање топлог оброка на постојеће коефицијенте. То право имају сви радници у реалном сектору. Оно што је био до сад проблем јесу паре. Сматрамо да сад пара има довољно. Инфлација галопира, трошкови су већи и ово је прави тренутак да Влада то уради. Чекати август и најављено повећање плата је превише времена за тренутне услове које имамо. Треба сад исказати топли оброк, а од августа повећати плате за све. Понављам, ово је прави тренутак да Влада РС промтно реагује и ублажи посљедице инфлације, јер се инфлација рјешава повећањем јавне потрошње“, каже Петровић.

Предсједници синдиката буџетских и фондовских корисника поручују да су радници незадовољни. Примјера ради, један професор у Републици Српској нема плату која је исказана законом о платама, а када се то пореди са радницима истих рефренци у реалном сектору, можемо лако доћи до закључка да су плате буџетских корисника чак и мање.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Никола Црнчевић рекао је да је на посљедњој сједници Републичког одбора овог синдиката присуствовао министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић и да је упознат са ставовима овог синдиката.

„Ресорни министар је рекао да имамо његову подршку и да је спреман за разговоре и зато се надамо да ћемо кроз свој рад и залагање донијети рјешење које ће бити корисно за све. Крајње је вријеме да се ово питање ријеши, јер времена за чекати више нема“, каже Црнчевић.

Предсједници синдиката буџетских и фондовских корисника су на данашњој   конференцији за новинаре поручили и да је Законом о раду Републике Српске утемељена накнада за топли оброк и регрес и зато траже да се поступи по закону.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!