Tražimo hitno povećanje plata i izdvajanje toplog obroka i regresa

Tražimo hitno povećanje plata i izdvajanje toplog obroka i regresa
Tražimo hitno povećanje plata i izdvajanje toplog obroka i regresa

Predsjednici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, podsjetili su svoje članove i javnost da je Vlada Republike Srpske imala obavezu da do kraja prvog kvartala ove godine pregovara sa sindikatima, kako bi se konačno došlo do isunjenja njihovih zahtjeva. A zahtjevi su dobro poznati svima i odnose se na izdvajanje toplog obroka i regresa na postojeće koeficijente. Naime, Narodna skupština Republike Srpske je još u decembru mjesecu prošle godine usvojila zaključak Saveza sindikata Republike Srpske i obavezala Vladu Republike Srpske da nastavi pregovore sa granskim sindikatima budžetskih i fondovskih korisnika, kako bi radnici zaposleni u ovim oblastima ostvarili pravo na topli obrok i regres, odnosno da budu posebno iskazani kako je to regulisano Zakonomo radu RS.

„Ovaj zaključak je temelj naših aktivnosti i u narednom periodu. Svi predsjednici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS su u prethodnom periodu obavili razgovore sa resornim ministrima, kako bismo dobili njihovo mišljenje. Tražimo ponovo razgovor i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, kako bi se ovo pitanje konačno riješilo“, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović podsjeća da su troškovi života u posljednja tri mjeseca nominalno porasli za 200 KM. Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH  prilivi  od poreza za prvi kvartal ove godine, u odnosu na prošlu godinu, veći su za 400 miliona. Smatra da upravo iz tih prihoda  Republika Srpska ima dovoljno novca za izdvajanje toplog obroka na postojeće koeficijente.

„Već dugo vremena tražimo izdvajanje toplog obroka na postojeće koeficijente. To pravo imaju svi radnici u realnom sektoru. Ono što je bio do sad problem jesu pare. Smatramo da sad para ima dovoljno. Inflacija galopira, troškovi su veći i ovo je pravi trenutak da Vlada to uradi. Čekati avgust i najavljeno povećanje plata je previše vremena za trenutne uslove koje imamo. Treba sad iskazati topli obrok, a od avgusta povećati plate za sve. Ponavljam, ovo je pravi trenutak da Vlada RS promtno reaguje i ublaži posljedice inflacije, jer se inflacija rješava povećanjem javne potrošnje“, kaže Petrović.

Predsjednici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika poručuju da su radnici nezadovoljni. Primjera radi, jedan profesor u Republici Srpskoj nema platu koja je iskazana zakonom o platama, a kada se to poredi sa radnicima istih refrenci u realnom sektoru, možemo lako doći do zaključka da su plate budžetskih korisnika čak i manje.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikola Crnčević rekao je da je na posljednjoj sjednici Republičkog odbora ovog sindikata prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i da je upoznat sa stavovima ovog sindikata.

„Resorni ministar je rekao da imamo njegovu podršku i da je spreman za razgovore i zato se nadamo da ćemo kroz svoj rad i zalaganje donijeti rješenje koje će biti korisno za sve. Krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi, jer vremena za čekati više nema“, kaže Crnčević.

Predsjednici sindikata budžetskih i fondovskih korisnika su na današnjoj   konferenciji za novinare poručili i da je Zakonom o radu Republike Srpske utemeljena naknada za topli obrok i regres i zato traže da se postupi po zakonu.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!