Свјетски дан борбе против насиља над женама

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999.године прогласила 25.новембар за Свјетски дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свијест о чињеници да су жене широм свијета жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања на радном мјесту и других видова насиља. Овај датум је одабран као сјећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња које се догодило 1960.године у Доминиканској Републици. Насиље над женама представља најчешћи облик кршења људских права. Подаци показују да су једна од три жене у свијету претучене, присиљене на сексуални однос или су доживјеле неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења.        

Савез синдиката Републике Српске подржава жене/раднице у борби против насиља али и у борби за једнаке плате, једнака права и правилно спровођење закона за заштиту жена радница. Истамбулска конвенција је усвојена 2011. године и представља прекретницу у заштити жена од било којег вида насиља и злостављања. Потписале су је многе  европске државе, међутим, ратификација заостаје у неколико земаља. Према подацима УН-а о распрострањености  физичког насиља над женама у свим животним добима, Чешка, Мађарска и Словачка су постигле рекорд, односно 30%, 25% и 33%.

Битно је нагласити да је на овогодишњем засједању Међународне организације рада  поводом њене стогодишњице постојања и рада, усвојена Конвенција бр.190 о борби против насиља и злостављања у свијету рада у чије радне групе за израду ове Конвенције су били укључени синдикати.

Савез синдиката Републике Српске се на данашњи дан прикључује осталим синдикалним централама из Европе и свијета  у захтјевима да земље, међу којима је и Босна и Херцеговина, убрзају ратификацију ове Конвенције.

Информације о Конвенцији бр.190 МОР-а можете наћи на  веб страници ове организације.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!