Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999.godine proglasila 25.novembar za Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svijest o činjenici da su žene širom svijeta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja na radnom mjestu i drugih vidova nasilja. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja koje se dogodilo 1960.godine u Dominikanskoj Republici. Nasilje nad ženama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svijetu pretučene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživjele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.        

Savez sindikata Republike Srpske podržava žene/radnice u borbi protiv nasilja ali i u borbi za jednake plate, jednaka prava i pravilno sprovođenje zakona za zaštitu žena radnica. Istambulska konvencija je usvojena 2011. godine i predstavlja prekretnicu u zaštiti žena od bilo kojeg vida nasilja i zlostavljanja. Potpisale su je mnoge  evropske države, međutim, ratifikacija zaostaje u nekoliko zemalja. Prema podacima UN-a o rasprostranjenosti  fizičkog nasilja nad ženama u svim životnim dobima, Češka, Mađarska i Slovačka su postigle rekord, odnosno 30%, 25% i 33%.

Bitno je naglasiti da je na ovogodišnjem zasjedanju Međunarodne organizacije rada  povodom njene stogodišnjice postojanja i rada, usvojena Konvencija br.190 o borbi protiv nasilja i zlostavljanja u svijetu rada u čije radne grupe za izradu ove Konvencije su bili uključeni sindikati.

Savez sindikata Republike Srpske se na današnji dan priključuje ostalim sindikalnim centralama iz Evrope i svijeta  u zahtjevima da zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina, ubrzaju ratifikaciju ove Konvencije.

Informacije o Konvenciji br.190 MOR-a možete naći na  veb stranici ove organizacije.