Споразумом до изједначавања платних коефицијената и већих плата у образовању и култури

Споразумом до изједначавања платних коефицијената и већих плата у образовању и култури
Споразумом до изједначавања платних коефицијената и већих плата у образовању и култури

Споразум о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, који обухвата 13.792 радника, потписан је данас у Бањалуци, а примјењиваће се од 1. јануара наредне године. Споразум су потписали министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Српске Драганом Гњатићем. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић каже да се споразумом исправља дугогодишња неправда, те да ће од 1. јануара 2024. године професори и наставници у основним и средњим школама, као и остали запослени са ВСС у области образовањa и културе добити повећање у нето износу од 100 КМ. За двије године би се, како каже,  коефицијенти требали изједначити у потпуности.

„Коначно смо јасно дефинисали да је потребно извршити усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, а који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног законом о платама запослених у органима управе. Утврђивање платних коефицијената вршиће се кроз измјене и допуне закона о платама, уз претходно усаглашене ставове  потписника овог споразума, путем колективног преговарања“, каже Гњатић.

Министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић појашњава да је у споразуму дефинисано изједначавање седам платних коефицијената у распону од 20,8 до 23,7 и усклађиваће се са најнижим платним коефицијентом високе стручне спреме у управи, који износи 24,86 у бруто износу. Она је истакла да је споразум обавезао Владу и Синдикат да заједно раде на његовој реализацији.

„Споразум је потписан са циљем изједначавања платних коефицијената. Влада РС је на претходној сједници дала сагласнот за споразум, који води ка изједначавању платних коефицијената и споразум је обавезао Владу и синдикат да заједно раде на реализацији овог споразума. Важно је да ће радници прво увећање плата добити са јануарском платом. Жао ми је што нисмо раније могли потписати споразум“, истакла је Стојичићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво каже да образовање има стратешки значај за Републику Српску, те да потписивање Споразума указује на опредијељеност Владе да и у тешким финансијским приликама изналази средства како би повећала и изједначила плате радницима са високом стручном спремом.

„Овим Република Српска показује да је стабилна и финансијски јака, те да може да сервисира све своје обавезе, тако да сви који се радују евентуално лошим финансијским временима за Српску неће бити срећни“, истакао је Будимир.

Коначно усклађивање платних коефицијената завршиће се најкасније до 1. јануара 2026. године. Остале стручне спреме, односно ниже стручне спреме су већ изједначене са осталим корисницима буџета. Споразумом је дефинисано и да ће се редовна повећања плата буџетских корисника односити и на запослене са високом стручном спремом у области образовања и културе и неће имати утицаја на усклађивање платних коефицијената утврђених овим споразумом. Споразум о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са ВСС у области образовања и културе резултат је иницијативе Синдиката образовања, науке и културе РС и преговарања са ресорним министарствима и Владом РС и произилази из Меморандума о заједничким мјерама, који су још 2017. године потписали Влада РС и Савез синдиката Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!