Шобат: Важно да се медијски радници синдикално организују

Шобат: Важно да се медијски радници синдикално организују
Шобат: Важно да се медијски радници синдикално организују

Медијски радници се морају више борити за своја права, боље услове рада и веће плате, поручио је данас новинарима у Бањалуци предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат.

„Просјечне плате у овој области су испод просјечне плате у Српској, а немамо потписан колетивни уговор. Додатни проблем је у томе што новинари нису довољно синдикално организовани. У протеклом периоду није било значајног повећања плата, које је пратило инфлацију.  Апелујем и овим путем на све медијске раднике да се синдикално организују“, поручио је Шобат, подсјећајући да је новинарски посао тежак посао, специфичан и захтјеван, а да су запослени у медијима углавном са високом стручном спремом.

Мерима Додик, новинарска РТВ Козарска Дубица и члан Републичког одбора Синдиката медија и графичара РС истакла је да новинари нису задовољни својим платама. Додаје да доста новинара и даље ради на хонорарне уговоре.

„Наши чланови су углавном локални медији, док већи медији гдје ради више медијских радника нису синдикално организовани. Зато их све позивамо да се синдикално организују, како би се заједно борили за своја права“, каже Мерима Додик.

Ситуација није пуно боља ни у графичкој дјелатности. Иако је било повећања плата, проблем је недостатак радне снаге, каже предсједник Синдиката медија и графичара РС Никола Шобат. Зато ћемо се сви, како каже, у наредном периоду морати суочити са доласком страних радника, који ће за машинама замијенити нашу радну снагу.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!