Смиљанић: Синдикат једини може стати иза радника

Смиљанић: Синдикат једини може стати иза радника
Смиљанић: Синдикат једини може стати иза радника

У Зворнику је данас одржана редовна сједница Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, на којој је урађен пресјек стања у компанијама у којима овај синдикат има своје синдикалне организације. У Синдикату кажу да су поносни на „Алумину“ и Рудник и термоелектрану ЕФТ „Станари“ који су прошле године остварили укупан приход већи од 650 милиона КМ. У ове двије компаније запослено је више од 2.500 радника, са зарадама знатно већим изнад републичког просјека. Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Раденко Смиљанић је рекао да су разговарали појединачно о свакој компаније и сусрели се са проблематиком која прати пословање тих компанија у Републици Српској.

„Имамо добрих примјера у пословању, прије свега „Алумине“ и Рудника и термолелектране ЕФТ „Станари“, али исто тако има фирми које су у проблемима па су и даље са исплатом плата на законском минимуму, као и оних које имају потешкоћа да се уклопе у тај минимум“, рекао је Смиљанић.

Говорећи о висини најниже плате, Смиљанић је рекао да се Синдикат, у овом инфлаторном кретању цијена, мора и даље борити да кретање плата буде у корист радника. Смиљанић сматра да примања радника морају бити усклађена са њиховим животним потребама, јер је то, између осталог, и начин да послодавци имају задовољне раднике свих профила и квалификација, а не да остану без радне снаге која одлази у друге земље, најчешће због ниских примања.

„Имали смо на почетку године повећање најниже плате на 700 КМ, али то очигледно неће бити довољно. Мора се поново повећати најнижа плата и мора се пратити потрошачка корпа и раст инфлације, како би ишли  у корак са свим дешавањима. Послодавци су коначно свјесни да имамо недостатак радне снаге, дефицитарних занимања нам недостаје. Зато коначно послодавци морају повећати плате, како би задржали своје раднике“, каже Смиљанић.

На сједници Републичког одбора у Зворнику је закључено да је важно вратити повјерење у синдикат, како би увијек били једни уз друге и борили се за бољи материјални положај. Једини ослонац радницима јесте синдикат, који једини може стати иза радника. У области металске индустрије и рударства Републике Српске запослено је 15.000 радника, од којих су 7.000 чланови Гранског синдиката у овој области организованих у 30 синдикалних организација.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!