Повећати плате и изједначити коефицијенте – Сједница Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске

Сједница Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске

Данас је у Бањалуци у згради Дома синдиката одржана XI сједница Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, на којој су истакнути захтјеви за повећање плата свим запосленим у области образовања и културе, са посебним освртом на оне који нису добили никакво повећање 1. јануара 2019. године (НК,ПК и радници са ССС).

„Први захтјев се односи на повећање плата свим запосленим радницима у образовању, науци и култури са посебним освртом на оне категорије радника који нису добили никакво повећање од 1. јануара 2019. године. То су радници НК, ПК и ССС. И даље инсистирамо на изједначавању платних коефицијената запослених у областима образовања, науке и културе у Републици Српској са коефицијентима осталих корисника буџета како је и планирано Меморандумом потписаним прије неколико година. Такође тражимо да могући технолошки вишак, ако се деси у овим областима, послодавац, тј. надлежна министарства ријеше на коректан и квалитетан начин тако да сви радници буду збринути и да послодавац нађе посао за све раднике. Очекујемо и да у разумном року, тј. прије истицања важења Посебног колективног уговора закључимо нове колективне уговоре, јер сада морамо потписати колективни уговор не само са министарством просвете и културе, већ и са Министарством научно-технолошког развоја, високог образовања и информационог друштва.“

“ Плата радника са средњом стручном спремом је између 550 и 730 КМ, што је јако мало за садашње услове. То није велики број радника, али довољно је да има и један такав радник, а ту спадају и кућни мајстори, радници на одржавању, а одређени број радника са средњом стручном спремом са тако малом платом обавља и послове за које је потребна висока стручна спрема.“ , изјавио је новинарима мр. Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске на конференцији за новинаре након завршетка сједнице.

У Синдикату ОНК-е Републике Српске очекују да ће влада наставити са изједначавањем платних коефицијената запослених у овој области са осталим буџетским корисницима, у складу са Меморандумом о заједничким мјерама који су потписали Савез синдиката Републике Српске и Влада Републике Српске.

На сједници је разматран је и проблем могућег технолошког вишка у области образовања, до којег може доћи усљед тренутног одлива становништва, и самим тим могућности гашења неких школа, у овом случају обавеза је послодавца да збрине технолошки вишак, тако да нико од запослених не остане без посла.

„Послодавац је дужан да води рачуна о својим запосленим, и тако кажу прописи. Ми само инсистирамо да послодавац нађе посла за све запослене. Вјерујемо да влада води рачуна о броју ђака у основном, средњем и високом образовању, као и о наставном особљу које ће природним одливом, тј. одласком у пензију ослободити одређена радна мјеста, те у складу с тим обезбједити посао за све запослене у области образовања.“ рекао је Гњатић.

У току сљедеће седмице очекују се и преговори са ресорним министарствима, око потписивања Посебних колективних уговора за запослене у области образовања и културе.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!