Povećati plate i izjednačiti koeficijente – Sjednica Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske

Sjednica Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske
Sjednica Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske

Danas je u Banjaluci u zgradi Doma sindikata održana XI sjednica Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, na kojoj su istaknuti zahtjevi za povećanje plata svim zaposlenim u oblasti obrazovanja i kulture, sa posebnim osvrtom na one koji nisu dobili nikakvo povećanje 1. januara 2019. godine (NK,PK i radnici sa SSS).

„Prvi zahtjev se odnosi na povećanje plata svim zaposlenim radnicima u obrazovanju, nauci i kulturi sa posebnim osvrtom na one kategorije radnika koji nisu dobili nikakvo povećanje od 1. januara 2019. godine. To su radnici NK, PK i SSS. I dalje insistiramo na izjednačavanju platnih koeficijenata zaposlenih u oblastima obrazovanja, nauke i kulture u Republici Srpskoj sa koeficijentima ostalih korisnika budžeta kako je i planirano Memorandumom potpisanim prije nekoliko godina. Takođe tražimo da mogući tehnološki višak, ako se desi u ovim oblastima, poslodavac, tj. nadležna ministarstva riješe na korektan i kvalitetan način tako da svi radnici budu zbrinuti i da poslodavac nađe posao za sve radnike. Očekujemo i da u razumnom roku, tj. prije isticanja važenja Posebnog kolektivnog ugovora zaključimo nove kolektivne ugovore, jer sada moramo potpisati kolektivni ugovor ne samo sa ministarstvom prosvete i kulture, već i sa Ministarstvom naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva.“

“ Plata radnika sa srednjom stručnom spremom je između 550 i 730 KM, što je jako malo za sadašnje uslove. To nije veliki broj radnika, ali dovoljno je da ima i jedan takav radnik, a tu spadaju i kućni majstori, radnici na održavanju, a određeni broj radnika sa srednjom stručnom spremom sa tako malom platom obavlja i poslove za koje je potrebna visoka stručna sprema.“ , izjavio je novinarima mr. Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske na konferenciji za novinare nakon završetka sjednice.

U Sindikatu ONK-e Republike Srpske očekuju da će vlada nastaviti sa izjednačavanjem platnih koeficijenata zaposlenih u ovoj oblasti sa ostalim budžetskim korisnicima, u skladu sa Memorandumom o zajedničkim mjerama koji su potpisali Savez sindikata Republike Srpske i Vlada Republike Srpske.

Na sjednici je razmatran je i problem mogućeg tehnološkog viška u oblasti obrazovanja, do kojeg može doći usljed trenutnog odliva stanovništva, i samim tim mogućnosti gašenja nekih škola, u ovom slučaju obaveza je poslodavca da zbrine tehnološki višak, tako da niko od zaposlenih ne ostane bez posla.

„Poslodavac je dužan da vodi računa o svojim zaposlenim, i tako kažu propisi. Mi samo insistiramo da poslodavac nađe posla za sve zaposlene. Vjerujemo da vlada vodi računa o broju đaka u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, kao i o nastavnom osoblju koje će prirodnim odlivom, tj. odlaskom u penziju osloboditi određena radna mjesta, te u skladu s tim obezbjediti posao za sve zaposlene u oblasti obrazovanja.“ rekao je Gnjatić.

U toku sljedeće sedmice očekuju se i pregovori sa resornim ministarstvima, oko potpisivanja Posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.