Синдикат здравства и социјалне заштите тражи хитан састанак са предсједником Републике Српске

Синдикат здравства и социјалне заштите тражи хитан састанак са предсједником Републике Српске
Синдикат здравства и социјалне заштите тражи хитан састанак са предсједником Републике Српске

Представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске траже хитан састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, закључено је на данашњој сједници Републичког одбора највећег репрезентативног синдиката у здравству. Предсједник овог синдиката Никола Црнчевић подсјећа да здравствени радници од јануара траже повећање цијене рада са 159,50 на 175 КМ и рјешење за остале проблеме са којима се суочавају. Имају поруку и за министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића.

„Након одржаног састанка  1. септембра у министарству здравља, са којим нисмо задовољни, били смо присиљени да одржимо данас сједницу Републичког одбора и договоримо шта даље. Није нам јасно зашто министар није присуствовао састанку, иако смо то тражили. Умјесто министра, састанку је присуствовао његов савјетник, који нам је рекао да у овом тренутку нема средстава за повећање цијене рада. Ми ћемо истрајати у својим ставовима по цијену обуставе рада. О свему ћемо обавијестити наше чланство, па ћемо знати шта даље“, каже Црнчевић.

Секретар Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Зоран Милутиновић каже да је, уколико би цијена рада била потписана у овом мјесецу, а примјењивала се од октобра, до краја године потребно око 12 милиона КМ у бруто износу за 15.000 запослених. Подсјетио је новинаре у Бањалуци да је закључак са посљедње сједнице Републичког одбора, којој је присуствовао министар здравља био да се у наредних 15 дана одржи заједнички састанак.

„ До тог састанка је дошло након 49 дана, без присуства министра. Ми смо чекали 49 дана да министар нађе времена да одржи састанак, да би на крају у сриједу заказали састанак за петак. Мислим да се бар могао удостојити да се јави, да оправда свој изостанак. Сада смо дошли до тога да се морамо обратити господину Милораду Додику, како би њему лично пренијели са каквим се проблемима носимо. Ми нисмо непријатељи ове земље и најбоље смо то показали током короне и само ми знамо у каквим смо условима радили. Мислим да заслужујемо минимум“, поручује Милутиновић.

Други закључак са данашње сједнице Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске тиче се топлог оброка и регреса, од кога овај синдикат никад није одустао. Синдикат здравства и социјалне заштите РС упутиће апелацију Уставном суду РС на оцјену уставности и законитости за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте. Подсјећају да је једино здравству, од укупно пет области у здравству и социјалној заштити, 2008. године узет топли оброк и регрес, док је у осталим областима  уграђен у плату. Тадашњи министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић је рекао да ће на томе уштедити 52 милиона КМ. Здравствени радници само траже да им се врати оно што им је одузето. У наредном периоду слиједи обилазак терена, након чега ће одлучити шта и како даље. Влади Републике Српске поручују да је синдикат  дужан да заштитити своје чланство и свакодневно се бори за боље услове рада и веће плате.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!