Sindikat zdravstva i socijalne zaštite traži hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite traži hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske
Sindikat zdravstva i socijalne zaštite traži hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske

Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske traže hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, zaključeno je na današnjoj sjednici Republičkog odbora najvećeg reprezentativnog sindikata u zdravstvu. Predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević podsjeća da zdravstveni radnici od januara traže povećanje cijene rada sa 159,50 na 175 KM i rješenje za ostale probleme sa kojima se suočavaju. Imaju poruku i za ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

„Nakon održanog sastanka  1. septembra u ministarstvu zdravlja, sa kojim nismo zadovoljni, bili smo prisiljeni da održimo danas sjednicu Republičkog odbora i dogovorimo šta dalje. Nije nam jasno zašto ministar nije prisustvovao sastanku, iako smo to tražili. Umjesto ministra, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik, koji nam je rekao da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje cijene rada. Mi ćemo istrajati u svojim stavovima po cijenu obustave rada. O svemu ćemo obavijestiti naše članstvo, pa ćemo znati šta dalje“, kaže Crnčević.

Sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Zoran Milutinović kaže da je, ukoliko bi cijena rada bila potpisana u ovom mjesecu, a primjenjivala se od oktobra, do kraja godine potrebno oko 12 miliona KM u bruto iznosu za 15.000 zaposlenih. Podsjetio je novinare u Banjaluci da je zaključak sa posljednje sjednice Republičkog odbora, kojoj je prisustvovao ministar zdravlja bio da se u narednih 15 dana održi zajednički sastanak.

„ Do tog sastanka je došlo nakon 49 dana, bez prisustva ministra. Mi smo čekali 49 dana da ministar nađe vremena da održi sastanak, da bi na kraju u srijedu zakazali sastanak za petak. Mislim da se bar mogao udostojiti da se javi, da opravda svoj izostanak. Sada smo došli do toga da se moramo obratiti gospodinu Miloradu Dodiku, kako bi njemu lično prenijeli sa kakvim se problemima nosimo. Mi nismo neprijatelji ove zemlje i najbolje smo to pokazali tokom korone i samo mi znamo u kakvim smo uslovima radili. Mislim da zaslužujemo minimum“, poručuje Milutinović.

Drugi zaključak sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske tiče se toplog obroka i regresa, od koga ovaj sindikat nikad nije odustao. Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS uputiće apelaciju Ustavnom sudu RS na ocjenu ustavnosti i zakonitosti za topli obrok i regres na postojeće koeficijente. Podsjećaju da je jedino zdravstvu, od ukupno pet oblasti u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, 2008. godine uzet topli obrok i regres, dok je u ostalim oblastima  ugrađen u platu. Tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić je rekao da će na tome uštediti 52 miliona KM. Zdravstveni radnici samo traže da im se vrati ono što im je oduzeto. U narednom periodu slijedi obilazak terena, nakon čega će odlučiti šta i kako dalje. Vladi Republike Srpske poručuju da je sindikat  dužan da zaštititi svoje članstvo i svakodnevno se bori za bolje uslove rada i veće plate.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!