Синдикат правосуђа Републике Српске донио Одлуку о ступању у генерални штрајк

Синдикат правосуђа Републике Српске донио Одлуку о ступању у генерални штрајк
Синдикат правосуђа Републике Српске донио Одлуку о ступању у генерални штрајк

Републички одбор Синдиката правосуђа Републике Српске је на данашњој сједници одржаној у Бањој Луци донио Одлуку о ступању у генерални штрајк. Штрајк почиње 28. фебруара 2024. године, у свим правосудним институцијама у којима овај синдикат има Синдикалне организације. Током штрајка доћи ће до потпуне обуставе рада, уз поштовање минимума просеца рада, а све у складу са Законом о штрајку РС.

Синдикат правосуђа Републике Српске од Министарства правде Републике Српске и надлежних институција захтијева:

  • Због повећања обима и тежине послова, те непостојања вишка запослених радника у правосудним институцијама, већ чешће мањка радника, Синдикат правосуђа тражи да се проценат повећања плата свих запослених усклади, не са платама, већ са процентом повећања плата носиоца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност;
  • Да се из Закона о платама у члану 8. одредба о накнади у висини до 35% основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада издвоји из поменутог Закона и регулише путем Посебног колективног уговора, а због природе посла која подразумјева кривичну одговорност, преоптерећеност, материјалну одговорност, казнену одговорност, одговорност спровођење – довођење, обезбјеђења лица и институција, обезбјеђења чувања тајности података у посебним предистражним радњама, обслужујући рад судија и тужиоца, што даје посебну специфичност врсте посла којом се баве радници запослени у правосудним институцијама;
  • Престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у Српској у односу на носиоце правосудних функција по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа.

Синдикат правосуђа Републике Српске је спреман, као и до сада, да преговара са  министром правде Републике Српске и Владом Републике Српске.

Служба за односе с јавношћу


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!