Синдикат осуђује напад на раднике Центра за социјални рад

Синдикат осуђује напад на раднике Центра за социјални рад
Синдикат осуђује напад на раднике Центра за социјални рад

Синдикална организација Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бањалука и Синдикат здравства и социјалне заштите су поводом данашњег напада у Центру најоштрије осудили пораст насиља над радницима центара за социјални рад.

„Овом приликом позивамо све надлежне установе да дају свој допринос у спрјечавању даљњег насиља над радницима Центра кроз увођење физичког и техничког обезбјеђења радника. Детекторе за метал, прегледе на улазима, ‘паник тастере’ и више радника физичког обезбјеђења са проширеним овлаштењима би требали имати сви центри за социјални рад, у што краћем року. Поједини корисници имају право да буду незадовољни, али заштита живота и сигурности запослених радника, који ‘само’ обављају свој посао треба бити на првом мјесту“.

„Свједоци смо догађаја који су се недавно одиграли у региону, тачније у Републици Хрватској (Ђаково, Бели Манастир, Ријека, Сплит…) као и у Републици Србији (случај у Рековици и на Новом Београду), а то је само ‘врх леденог бријега’. Бројни напади остану непријављени због неажурности институција система и страха самих радника, иако је број пријетњи из дана у дан све већи“.

Ђ.Д. из Бањалуке је данас у јутарњим часовима у просторијама Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бањалука, прво вербално, а потом и физички напао неколико радника Центра. Ђ.Д. је након тога ухапшен.

„Радници центара својим радом представљају градове и Републику, а немају статус службеног лица. На себе преузимају нападе који су, у суштини усмјерени према онима који доносе законе и одређују како ће се третирати корисници социјалне заштите“.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!