Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad

Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad
Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad

Sindikalna organizacija Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Banjaluka i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite su povodom današnjeg napada u Centru najoštrije osudili porast nasilja nad radnicima centara za socijalni rad.

„Ovom prilikom pozivamo sve nadležne ustanove da daju svoj doprinos u sprječavanju daljnjeg nasilja nad radnicima Centra kroz uvođenje fizičkog i tehničkog obezbjeđenja radnika. Detektore za metal, preglede na ulazima, ‘panik tastere’ i više radnika fizičkog obezbjeđenja sa proširenim ovlaštenjima bi trebali imati svi centri za socijalni rad, u što kraćem roku. Pojedini korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita života i sigurnosti zaposlenih radnika, koji ‘samo’ obavljaju svoj posao treba biti na prvom mjestu“.

„Svjedoci smo događaja koji su se nedavno odigrali u regionu, tačnije u Republici Hrvatskoj (Đakovo, Beli Manastir, Rijeka, Split…) kao i u Republici Srbiji (slučaj u Rekovici i na Novom Beogradu), a to je samo ‘vrh ledenog brijega’. Brojni napadi ostanu neprijavljeni zbog neažurnosti institucija sistema i straha samih radnika, iako je broj prijetnji iz dana u dan sve veći“.

Đ.D. iz Banjaluke je danas u jutarnjim časovima u prostorijama Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Banjaluka, prvo verbalno, a potom i fizički napao nekoliko radnika Centra. Đ.D. je nakon toga uhapšen.

„Radnici centara svojim radom predstavljaju gradove i Republiku, a nemaju status službenog lica. Na sebe preuzimaju napade koji su, u suštini usmjereni prema onima koji donose zakone i određuju kako će se tretirati korisnici socijalne zaštite“.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava