Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске представља 25.000 радника и бори се за све њих

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске представља 25.000 радника и бори се за све њих
Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске представља 25.000 радника и бори се за све њих

Изједначавање платних коефицијената за запослене у области образовања, науке и културе са осталим буџетским корисницима и преговори са ресорним министарствима биће приоритет Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске у наредном периоду, док се овај проблем не ријеши, поручио је данас у Теслићу предсједник овог синдиката Драган Гњатић.

„Меморандум о заједничким мјерама који је потписан са Владом Републике Српске 2017. године, а којим је било предвиђено изједначавање платних коефицијената, до чега није дошло, истекао је крајем прошле године, а неправда према радницима запосленим у овим областима са ВСС није исправљена. Ми као Синдикат морамо предузети одређене мјере. Инсистирамо да дођемо до што квалитетнијег рјешења, како би били у равноправном положају са осталим корисницима буџета. Ако се ова неправда не исправи што прије, не искључујемо протесте и штрајк“, поручује Гњатић.

На сједници Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, која се одржава у Теслићу, присутне су и колеге из других синдиката из региона. Предсједница Синдиката образовања Србије Валентина Илић поручила је данас у Теслићу да је солидарност основни задатак свих синдиката.

„Ми смо братски синдикати, сарађујемо годинама, а у ономе што нам је заједничко ту ћемо увијек једни другима пружити подршку. Нас везују заједнички проблеми. Код нас у Србији су остале неке три цијене рада у образовању. Оно што је универзални проблем јесте атрактивност наставничке професије, затим демографска слика је веома лоша и све је мање дјеце у школама. Имамо велики проблем са технолошким вишком, како га збринути, затим имамо проблема у примјени колективних уговора, а заједничка нам је свакодневна борба за бољи професионални и материјални положај и углед наше професије“, каже Илићева.

Након сједнице Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС биће одржана Друга редовна Скупштина Синдиката ОНК Републике Српске, на којој ће бити дефинисани даљи кораци за изједначавање платних коефицијената, како би запослени у образовању, науци и култури, њих преко 15.000 радника, коначно имали исте плате као и остали корисници буџета.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!