Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС одржао дводневну радионицу у Теслићу

У радионици учествовали представници Савеза синдиката РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС, локалних заједница и представници Савеза општина и градова

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС одржао дводневну радионицу у Теслићу
Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС одржао дводневну радионицу у Теслићу

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске одржао је у Теслићу  дводневну радионицу, на тему радне верзије Закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи, Закона о статусу функционера у органима локалне самоуправе, Закона о службеницима и намјештеницима у органима локалне самоуправе, као и Посебном колективном уговору за запослене у јединицама локалне самоуправе. У радионици су учествовали чланови органа и предсједници синдикалних организација који су запослени у локалним самоуправама,  представници Савеза синдиката РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС, као и представници Савеза општина и градова, који су учествовали  у креирању ових закона и  уз своје примједбе и сугестије дали свој допринос у изради што квалитетнијег нацрта и доношењу закона у овим областима.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић рекао је новинарима да је за овај синдикат било најважније да се спорни члан  Закона о локалној самоуправи који каже да три радника буду запослена на 1.000 становника у локалној заједници  укине, до чега је и дошло на захтјев Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби, како не би дошло до отпуштања радника.

„То не значи да начелници и градоначелници запошљавају људе у локалним заједницама иако нема потребе за тим, као и у јавном сектору. Важно је и да напоменем да овај синдикат, поред локалне самоуправе, заступа управу и јавне службе, и ја сам изабран од стране Владе РС као члан интерресорне групе која се заједно са Владом РС бори за измјену Закона о платама, како би се топли оброк и регрес издвојили из основне плате. Надам се да ћемо у наредном периоду успјети да повећамо плату у јавном сектору и да коначно дође до распакивања закона о платама како би топли оброк и регрес били издвојени из основне плате“, рекао је Зеленовић.

Славица Лукић, помоћник министра управе и локалне самоуправе РС, са представницима синдиката
Славица Лукић, помоћник министра управе и локалне самоуправе РС, са представницима синдиката

Међу учесницима радионице у Теслићу био је и Миодраг Бешлић, запослен у Градској управи Бијељина, који каже да је дијалог  био максимално укључен, ако се погледа састав радне групе.

„Учествовали су представници Министарства управе и локалне самоуправе РС, Министарства финансија, Министарства рада и Министарства здравља и социјалне заштите, били су укључени чланови Савеза синдиката РС, представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби и њихови чланови, као и чланови именовани испред локалних заједница и Савеза општина и градова. Био је укључен заиста широк круг субјеката како би се утврдили што квалитетнији нацрти ова три закона“, рекао је Миодраг Бешлић.

Радионица је одржана у оквиру пројекта „ЕУ за цивилно друштво“, које финансира делегација Европске Уније у БиХ. Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ пружа техничку подршку у јачању дијалога између социјалних партнера у Републици Српској.

„Пројекат ЕУ за цивилно друштво унутар мисије подржава јачање сарадње  јавних институција и организација цивилног друштва као и синдиката унутар процеса јачања социјалног дијалога. Током радионице и представници синдиката и ресорног министарства су заједно радили на форматирању нових закона везано за Закон о локалној самоуправи. Значај оваквих радионица је у томе што различити актери  и интересне групе дају свој допринос у креирању нових политика, како би сви заједно дали свој допринос у јачању европских интеграција у БиХ“, рекао је  вођа пројекта „ЕУ за цивилно друштво“ Игор Стојановић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!