Синдикат и послодавци о најнижој плати и сузбијању сиве економије

Представници Савеза синдиката Републике Српске, предвођени предсједницом Ранком Мишић разговарали су данас са представницима Уније послодаваца Републике Српске о најнижој плати, најнижој пореској основици и сузбијaњу сиве економије. Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да су послодавци понудили већи износ најниже плате, у односу на њихов ранији приједлог од 673 КМ, али да је још увијек рано откривати о којој се цифри ради. То је, додаје, и даље мање од износа који тражи синдикат, а то је најмање 800 КМ.

„Социјални партнери морају разговарати и ми немамо проблем с тим. Разговарати и сучељавати мишљења значи да имате шансу да дођете до договора. Разговарали смо о најнижој плати и повећању свих плата у Републици Српској, односно о свему ономе што може допринијети смањењу сиве економије, како би радна снага остала на овим просторима и била дио економије Српске. Питање најниже плате је јако битно за око 70.000 радника у Републици Српској“, каже Мишићева.

Предсједник Уније послодаваца Саша Тривић каже да ће разговори бити настављени не само сљедеће седмице, већ и након тога. Каже да није постигнут посебан договор, али да је због будуће сарадње важно постићи заједничко разумјевање.

„Сједница Економско-социјалног савјета је у понедјељак, па ћемо још конкретније разговарати о свему. Разговори су били добри, али  се није много одмакло од пријашњих ставова када је најнижа плата у питању. Ми имамо своје приједлоге, синдикат, што је нормално, има захтјеве који су већи. Раст најниже плате не смије ићи преко одређене економске норме којом би угрозили пословања одређених предузећа. Суштина је да ћемо у наредном периоду разговарати о много важнијим стварима, не само о најнижој плати.“, каже Тривић.

Разговори ће бити настављени у понедјељак 23. јануара 2023. године, на сједници Економско-социјалног савјета, са почетком у 11.00 часова. Уколико договор социјалних партнера не буде постигнут, Влада Републике Српске ће, у складу са законом, донијети Одлуку о висини најниже плате за ову годину.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!