Sindikat i poslodavci o najnižoj plati i suzbijanju sive ekonomije

Sindikat i poslodavci o najnižoj plati i suzbijanju sive ekonomije
Sindikat i poslodavci o najnižoj plati i suzbijanju sive ekonomije

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, predvođeni predsjednicom Rankom Mišić razgovarali su danas sa predstavnicima Unije poslodavaca Republike Srpske o najnižoj plati, najnižoj poreskoj osnovici i suzbijanju sive ekonomije. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da su poslodavci ponudili veći iznos najniže plate, u odnosu na njihov raniji prijedlog od 673 KM, ali da je još uvijek rano otkrivati o kojoj se cifri radi. To je, dodaje, i dalje manje od iznosa koji traži sindikat, a to je najmanje 800 KM.

„Socijalni partneri moraju razgovarati i mi nemamo problem s tim. Razgovarati i sučeljavati mišljenja znači da imate šansu da dođete do dogovora. Razgovarali smo o najnižoj plati i povećanju svih plata u Republici Srpskoj, odnosno o svemu onome što može doprinijeti smanjenju sive ekonomije, kako bi radna snaga ostala na ovim prostorima i bila dio ekonomije Srpske. Pitanje najniže plate je jako bitno za oko 70.000 radnika u Republici Srpskoj“, kaže Mišićeva.

Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić kaže da će razgovori biti nastavljeni ne samo sljedeće sedmice, već i nakon toga. Kaže da nije postignut poseban dogovor, ali da je zbog buduće saradnje važno postići zajedničko razumjevanje.

„Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta je u ponedjeljak, pa ćemo još konkretnije razgovarati o svemu. Razgovori su bili dobri, ali  se nije mnogo odmaklo od prijašnjih stavova kada je najniža plata u pitanju. Mi imamo svoje prijedloge, sindikat, što je normalno, ima zahtjeve koji su veći. Rast najniže plate ne smije ići preko određene ekonomske norme kojom bi ugrozili poslovanja određenih preduzeća. Suština je da ćemo u narednom periodu razgovarati o mnogo važnijim stvarima, ne samo o najnižoj plati.“, kaže Trivić.

Razgovori će biti nastavljeni u ponedjeljak 23. januara 2023. godine, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, sa početkom u 11.00 časova. Ukoliko dogovor socijalnih partnera ne bude postignut, Vlada Republike Srpske će, u skladu sa zakonom, donijeti Odluku o visini najniže plate za ovu godinu.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!