Синдикат „Алумине“ отвореним писмом покренуо иницијативу за откуп потраживања

Синдикат „Алумине“ отвореним писмом покренуо иницијативу за откуп потраживања
Синдикат „Алумине“ отвореним писмом покренуо иницијативу за откуп потраживања

Синдикат „Алумине“  отвореним писмом покренуо је иницијативу за откуп  потраживања. Писмо је послато предсједнику Владе Републике Српске, Пореској управи РС, Фонду пензијско-инвалидског осигурања РС, Фонду здравственог осигурања РС, као и стечајном управнику БИРАЧ а.д. Лазару Ђурђевићу. Отворено писмо синдикалне органиазције Алумине, која је у саставу Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске преносимо у цијелости.

Поштовани,

Обраћамо Вам се у име радника компаније Алумина д.о.о. и чланова Синдиката металске индустрије и рударства у циљу изналажења могућности преноса/откупа државног потраживања у стечајној маси БИРАЧ-а.

Призната потраживања повјерилаца у овом стечајном поступку износе 90,5 милиона КМ, од којих су државна потраживања око 42.500.000,00 КМ (Пореска управа Републике Српске, Министарство финансија Републике Српске, Фонд ПИО, Фонд здравства, и Електро Бијељина).

Имајући у виду у каквом је положају била Алумина 2013. године, када је отворен стечај над БИРАЧ-ем, а у каквој је позицији сада, несумњиво се може видјети колики допринос су радници и менаџмент Алумине имали у подизању овог привредног гиганта који је био у готово безизлазној ситуацији. Без наших напора не би било могуће постићи све ово што се остварило, па између осталог и редовно измирење свих пореза и доприноса, које,  признаћете није уопште мало. Такође, треба напоменути да је број запослених порастао за више од 50 % у односу на 2013. годину и да сад имамо око 1.500 запослених и кредитно способних радника.

Сада, када су кључни спорови, који су вођени над БИРАЧ-ем ријешени и кад стечајни поступак може да се приведе крају, радници су изразили жељу, (а имају и право) да буду укључени у поступак намирења и продаје, тј.откупа потраживања у стечајној маси. За разлику од дописа (А3-100818/47) који смо послали 10. 08. 2018. год. на исте ове адресе, када се очекивао заслужени пренос дијела државног потраживања на раднике, сада нудимо и откуп свих осталих државних потраживања у цјелости. Напомињемо да имамо довољан број заинтересованих радника који су спремни кредитно да се задуже за ову намјену.

Синдикални одбор Алумине


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!