Savez sindikata Republike Srpske nastavlja kampanju za povećanje plata u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske nastavlja kampanju za povećanje plata u Republici Srpskoj
Savez sindikata Republike Srpske nastavlja kampanju za povećanje plata u Republici Srpskoj

Savez sindikata Republike Srpske intezivno provodi kampanju za povećanje najniže plate, povećanje sektorskih plata sa ciljem smanjenja siromaštva, nejednakosti i odliva radne snage iz Republike Srpske, povećanja prosječne plate, kao i donošenja trogodišnjeg plana za povećanje plata u Republici Srpskoj.

Ohrabruje činjenica da je Milorad Dodik, predsjednik najveće stranke u Republici Srpskoj, gostujući na Alternativnoj televiziji, rekao da će aktuelna vlast u Republici Srpskoj ove sedmice koncipirati politiku povećanja plata s ciljem da početkom naredne godine bude dostignut najavljeni cilj Vlade RS da prosječna plata bude 1.000 KM, uz podsjećanje da se od 01.oktobra ove godine povećavaju zarade ljekarima i radnicima u zdravstvu.

„Ljekari će imati oko 200 maraka veću platu. Od Nove godine povećaćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i u oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva odsto. Neke plate, koje su bile 400 KM, biće 600 KM“ – istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao i da povećavanje plata time nije zatvoreno samo za javni sektor, već da je cilj da i realni sektor poveća plate u skladu sa beneficijama i podsticajima koje im je dala Vlada RS, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem. Milorad Dodik je o povećanju plata govorio i nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, koja je održana 27.09.2019. godine u Banjaluci.

A upravo je Savez sindikata RS već dugo upozoravao da je trenutno stanje neodrživo, da mladi ljudi odlaze iz RS i da mora doći do povećanja plata. Savez sindikata RS je u pregovorima i razgovorima sa svojim socijalnim partnerima, kao najveća reprezentativna sindikalna organizacija, pitanje plata stavljao u prvi plan, što je i navedeno u prijedlogu reformskih mjera za izradu Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine. Na temu povećanja plata bilo je riječi i u Banjaluci,  na tematskoj Konferenciji u organizaciji Saveza sindikata RS „Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj“, u čiji rad su bili uključeni socijalni partneri, kao i akademska zajednica.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!