Савановић: Повећајте плату и радник ће остати!

Просјечна плата у трговини је 1.009 КМ, а у туризму 1.019 КМ. Ако се узме у обзир чињеница да је у овом просјеку и топли оброк, као и остала примања, значи да су плате у овим областима од 750-800 КМ, што је недопустиво, поручио је данас новинарима у Бањалуци предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић. Каже да послодавци не желе да потпишу грански колективни уговор, плате су ниске, услови рада тешки, а радника је све мање.

„Просјечна фебруарска плата у Српској је 1.225 КМ,  а плата просјечног трговца је 750 до 800 КМ. Ми имамо спремне колективне уговоре и можемо их истог момента понудити послодавцима, како би кренули у процес закључивања колективних уговора. Основни разлог за непостојање колективног уговора је изостанак жеље код послодавца. Челни људи не желе да прихвате обавезе које би произашле из њега, али ће због недостатка радника морати да размисле још једном о овоме“, каже Савановић.

Подјсећа да је задње повећање плата услиједило искључиво због повећања најниже плате у Српској. Плата угоститеља, односно конобара је повећана, али је и даље највећи проблем недостатак школоване радне снаге. Конобари одлазе у Црну Гору и Хрватску да раде, гдје је плата конобара у Црној Гори 70 одсто већа него код нас, док је у Хрватској већа за 100 до 150 одсто.  Проблем у трговини представља велика флуктуација радне снаге, нови радници стално долазе и одлазе. Због сезонских послова доста радника узима боловање, неплаћено, па чак дају и отказе. Савановић каже да сви ови проблеми воде ка одласку радника у иностранство, као и запошљавању нестручног кадра. Међутим, сматра и да ће ови трендови “натјерати” послодавце да прихвате обавезе које би имали склапањем колективног уговора. Ђуро Амиџић из Бањалуке трговац је преко 20 година. Амиџић је потрвдио новинарима у Бањалуци да раде за мале плате. Каже и да је 2005. године у трговини радио за плату од 688 КМ, када је литар уља био 1 КМ. То значи да је тада, посматрајући данашњу цијену уља,  имао 2.500 КМ плату. Данас је његова плата незнатно већа у односу на 2005. годину.

„Радим у трговини, на првој линији рада сам. Услови не да су лоши, већ су испод сваког достојанства. Раде људи у лошим условима, све више продавница је затворено, радна снага која долази није адекватно обучена, радници који раде дуго вуку за ове што долазе и одлазе. Много тога лошег има. Има пуно посла и за инспекцију. Раст плата није пратио инфлацију. Месари који раде у нашим продавницама раде једну смјену, јер их нема довољно, да би жене исти тај посао за који нису обучене радиле у другој смјени. То је само један у низу апсурда“, поручује Амиџић.

У Синдикату трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске сматрају да плата запослених у овим областима не може бити испод 1.000 КМ плус топли оброк и остали издаци, да би се могла пратити тренутна потрошачка корпа. У области трговине и угоститељства запослено је између 60.000 и 70.000 радника, а недостаје их још око 30%. Из Синдиката aпелују на послодавце да у наредном периоду поштују Закон о празницима. Управо ће се овим проблемима Синдикат дугорочно бавити, међутим, ни сада не сједе скрштених руку.

“Свим надлежним институцијама смо послали допис у вези са радним временом током надолазећих празника, желимо да послодавци испоштују све обавезе које предвиђа Закон о празницима и да адекватно плате радницима који буду радили током нерадних дана”, истиче Савановић.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!