Састанак у „БИНГО“ Тузла

Састанак у "БИНГО" Тузла
Састанак у "БИНГО" Тузла

Данас је у Тузли  у просторијама Управе компаније Бинго одржан састанак представника Синдиката и пословодства Бинга. У име синдиката састанку су присуствовали предсједник Синдиката трговине , угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић, Предсједница синдикалне организације Бинго РС Смиља Керић и дипломирани правник ССРС, центар Добој  Небојша Бљајић. Поред Едина Ибрахимовића, директора састанку су у име компаније Бинго присуствовали Дамир Куносић, замјеник директора и Амина Гутић, правница.

На дневном реду су били захтјеви синдикалног одбора од 25.6.2020 год. Усаглашено је да се радницима Бинга исплати регрес за 2020 г. Висина регреса и термин исплате условљени су отежаном ситуацијом због корона вируса али ће се реализовати у законском року.

Компанији Бинго ће синдикат доставити Одлуку Владе Републике Српске о исплатама накнада којом су регулисана права на исплату превоза по којој треба да поступи послодавац и врши исплату накнаде за превоз у зависности од удаљености радника до посла.

Такође ће компанији бити достављен и Закон о празницима Републике Српске због правилног тумачења истог а највише због два плаћена дана за „славу“ то јест за упражњавање вјерских потреба.

Компанија је сагласна да нема прековременог рада и прековремених сати те да се рад обавља у пет радних дана по седам сати , један радни дан у седмици од 5 сати и седми дан је слободан. (укупно 40 радних сати седмично).

Компанија истиче да су у току корона пандемије донјели нову систематизацију и да су повећали већем дијелу радника примања, те понудили свима на потпис уговоре о раду са измјењеним условима (процентуално је то 22,5% повећање плата на нивоу компаније). Компанија ће и даље чинити све да се поправи стандард запослених, да се максимално поштују законске одредбе , и стандарди који важе за рад у трговини, те да ћемо заједно размотрити могућност потписа кућног колективног уговора.

Морамо се потрудити сви да заједно уз евентуална одрицања, веће поштовање наложених мјера Кризних штабова, очувамо здравље запослених, очувамо радна мјеста и обезбједимо редовну исплату плата, усагласили су се учесници састанка.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!