Sastanak u „BINGO“ Tuzla

Sastanak u "BINGO" Tuzla

Danas je u Tuzli  u prostorijama Uprave kompanije Bingo održan sastanak predstavnika Sindikata i poslovodstva Binga. U ime sindikata sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata trgovine , ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović, Predsjednica sindikalne organizacije Bingo RS Smilja Kerić i diplomirani pravnik SSRS, centar Doboj  Nebojša Bljajić. Pored Edina Ibrahimovića, direktora sastanku su u ime kompanije Bingo prisustvovali Damir Kunosić, zamjenik direktora i Amina Gutić, pravnica.

Na dnevnom redu su bili zahtjevi sindikalnog odbora od 25.6.2020 god. Usaglašeno je da se radnicima Binga isplati regres za 2020 g. Visina regresa i termin isplate uslovljeni su otežanom situacijom zbog korona virusa ali će se realizovati u zakonskom roku.

Kompaniji Bingo će sindikat dostaviti Odluku Vlade Republike Srpske o isplatama naknada kojom su regulisana prava na isplatu prevoza po kojoj treba da postupi poslodavac i vrši isplatu naknade za prevoz u zavisnosti od udaljenosti radnika do posla.

Takođe će kompaniji biti dostavljen i Zakon o praznicima Republike Srpske zbog pravilnog tumačenja istog a najviše zbog dva plaćena dana za „slavu“ to jest za upražnjavanje vjerskih potreba.

Kompanija je saglasna da nema prekovremenog rada i prekovremenih sati te da se rad obavlja u pet radnih dana po sedam sati , jedan radni dan u sedmici od 5 sati i sedmi dan je slobodan. (ukupno 40 radnih sati sedmično).

Kompanija ističe da su u toku korona pandemije donjeli novu sistematizaciju i da su povećali većem dijelu radnika primanja, te ponudili svima na potpis ugovore o radu sa izmjenjenim uslovima (procentualno je to 22,5% povećanje plata na nivou kompanije). Kompanija će i dalje činiti sve da se popravi standard zaposlenih, da se maksimalno poštuju zakonske odredbe , i standardi koji važe za rad u trgovini, te da ćemo zajedno razmotriti mogućnost potpisa kućnog kolektivnog ugovora.

Moramo se potruditi svi da zajedno uz eventualna odricanja, veće poštovanje naloženih mjera Kriznih štabova, očuvamo zdravlje zaposlenih, očuvamo radna mjesta i obezbjedimo redovnu isplatu plata, usaglasili su se učesnici sastanka.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!