Састанак Синдикалног одбора синдикалне организације са предсједником УО „АЛУМИНЕ“

Састанак Синдикалног одбора синдикалне организације са предсједником УО „АЛУМИНЕ“
Састанак Синдикалног одбора синдикалне организације са предсједником УО „АЛУМИНЕ“

Износ од 65 конвертибилних марака, који се у протеклом периоду редовно исплаћивао као стимулативни дио личног дохотка, од 1. марта биће уврштен у основну плату запослених у привредном друштву „Алумина“, договорено је у сриједу на састанку Синдикалног одбора синдикалне организације металске индустрије и рударства са предсједником Управног одбора „Алумине“. Просјечна плата на нивоу привредног друштва на дан 31. децембар 2020. године од 1.170 КМ, закључено је, биће најнижа основица за исплату регреса у 2021. години, док је исплата прве рате од 170 КМ предвиђена у току овог мјесеца. План је да се исплата регреса за ову годину реализује до почетка септембра.

Иначе, реализација закључака, који су договорени на прошлом састанка синдиката и послодавца одржаном крајем децембра прошле године, биле су, практично, основне теме преговора у сриједу.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Миле Матић је рекао да је фабрика уговорила продају производње и снабдијевање потребним сировинама за рад фабрике, истичући да се у овој години планирају нова инвестициона улагања.

-Очекујемо да ћемо имати нешто повољнију пословну годину, с обзиром да смо и у периоду глобалне кризе, додатно поспјешене пандемијом вируса корона, сачували тржиште и обезбиједили несметано одвијање процеса производње – рекао је Матић, додајући да је у оваквим пословним околностима одржан стандард запослених, прије свегаа кроз редовност исплате плата, регреса и других принадлежности које су договорене са представницима фабричког синдиката.

Ипак, како је рекао, прилике на тржишту траже максималну посвећеност свих запослених како би испунили преузете обавезе, прије свега у погледу редовности испорука и квалитета наших производа према купцима, навео је Матић.

Предсједник Управног одбора је најавио почетак рада Дјечијег вртића „Невен“, који је, због епидемије коронавируса, био затворен за малишане од марта прошле године.

Састанак у сриједу је наставак добре праксе социјалног дијалога синдиката и послодавца у нашој фабрици, јер како је рекао предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић, синдикат и менаџмент у „Алумини“ настоје да буду коректни социјални партнери, како у интересу рада фабрике, тако и запослених радника.

-Закључци које смо договорили на прошлом састанку, данас су у цијелости конкретизовани – рекао је Пеулић, те још једном поновио да све што је до сада договорено са предсједником Управног одбора „Алумине“ Милом Матићем је испоштовано, што говори о пуном међусобном повјерењу.

На крају састанка, представници синдиката су истакли све израженији проблем паркинг простора возила радника фабрике, очекујући да се нађе адекватно рјешење.

У раду састанка учествовали су и предсједник Синдикалне организације металске индустрије и рударства у „Алумини“ Раденко Смиљанић, те чланови Синдикалног одбора Сузана Драгичевић и Синиша Новичић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!