Састанак са предсједницима Синдикалних организација музичких и умјетничких школа из Српске

Састанак са предсједницима Синдикалних организација музичких и умјетничких школа из Српске
Састанак са предсједницима Синдикалних организација музичких и умјетничких школа из Српске

У организацији Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске данас је у Дому синдиката у Бањој Луци одржан састанак са предсједницима Синдикалних организација музичких и умјетничких школа из Републике Српске и појединим директорима ових школа.

„На састанку је било ријечи о проблемима са којима се суочавају просвјетни радници, као што је оптерећење наставника нормом часова и прекомјерним администрирањем. Закључено је, између осталог, да је важно вратити достојанство просвјетним радницима, побољшати материјални и социјални положај и повећати плате“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Да проблема има доста, потврђује и Драгана Стефановић, предсједница Синдикалне организације у ЈУ Музичка школа „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине. Каже да музичке школе јесу специфичне школе, али да је важно ријешити  проблеме са којима се суочавају просвјетни радници.

„Највећи проблем је што имамо 24 часа норму, а немамо разредништво. Ја имам 18 ученика у својој класи и све радим, од такмичења, родитељских састанака, водим дневнике, али немам разредништво. Увјерена сам да ћемо постепено ријешити све проблеме. Важно је да се чује за нас и за наше проблеме. Драго ми је да су неки директори били данас са нама, јер су сви ови проблеми наши заједнички“, истиче Стефановићева.

Састанку је присуствовао и Дамир Јованић, предсједник Актива директора музичких и умјетничких школа РС и директор Музичке школе „Владо Милошевић“ Бања Лука. Каже да ће у наредном периоду од ресорног министарства тражити да се од идуће године, кроз правилнике, просвјетни радници запослени у овим школама у Српској изједначе са осталим основним и средњим школама.

„Евидентирали смо проблеме просвјетних радника, а ти проблеми нас стављају у подређен пложај у односу на колеге у другим школама. Највећи проблем је норма непосредног рада у настави, јер професори имају норму 24 часа, а у свим другим школама је та норма мања“, каже Јованић.

На састанку је закључено да Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске упути позив Министарству просвјете и културе РС и Републичком педагошком заводу РС за одржавање састанка, на којем би било ријечи о наведеним проблемима просвјетних радника музичких и умјетничких школа у Републици Српској. Циљ је да до састанка дође до половине децембра, јер је важно да се доста ствари уреди на квалитетнији и поштенији начин.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!