Sastanak sa predsjednicima Sindikalnih organizacija muzičkih i umjetničkih škola iz Srpske

Sastanak sa predsjednicima Sindikalnih organizacija muzičkih i umjetničkih škola iz Srpske
Sastanak sa predsjednicima Sindikalnih organizacija muzičkih i umjetničkih škola iz Srpske

U organizaciji Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske danas je u Domu sindikata u Banjoj Luci održan sastanak sa predsjednicima Sindikalnih organizacija muzičkih i umjetničkih škola iz Republike Srpske i pojedinim direktorima ovih škola.

„Na sastanku je bilo riječi o problemima sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici, kao što je opterećenje nastavnika normom časova i prekomjernim administriranjem. Zaključeno je, između ostalog, da je važno vratiti dostojanstvo prosvjetnim radnicima, poboljšati materijalni i socijalni položaj i povećati plate“, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Da problema ima dosta, potvrđuje i Dragana Stefanović, predsjednica Sindikalne organizacije u JU Muzička škola „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine. Kaže da muzičke škole jesu specifične škole, ali da je važno riješiti  probleme sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici.

„Najveći problem je što imamo 24 časa normu, a nemamo razredništvo. Ja imam 18 učenika u svojoj klasi i sve radim, od takmičenja, roditeljskih sastanaka, vodim dnevnike, ali nemam razredništvo. Uvjerena sam da ćemo postepeno riješiti sve probleme. Važno je da se čuje za nas i za naše probleme. Drago mi je da su neki direktori bili danas sa nama, jer su svi ovi problemi naši zajednički“, ističe Stefanovićeva.

Sastanku je prisustvovao i Damir Jovanić, predsjednik Aktiva direktora muzičkih i umjetničkih škola RS i direktor Muzičke škole „Vlado Milošević“ Banja Luka. Kaže da će u narednom periodu od resornog ministarstva tražiti da se od iduće godine, kroz pravilnike, prosvjetni radnici zaposleni u ovim školama u Srpskoj izjednače sa ostalim osnovnim i srednjim školama.

„Evidentirali smo probleme prosvjetnih radnika, a ti problemi nas stavljaju u podređen pložaj u odnosu na kolege u drugim školama. Najveći problem je norma neposrednog rada u nastavi, jer profesori imaju normu 24 časa, a u svim drugim školama je ta norma manja“, kaže Jovanić.

Na sastanku je zaključeno da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske uputi poziv Ministarstvu prosvjete i kulture RS i Republičkom pedagoškom zavodu RS za održavanje sastanka, na kojem bi bilo riječi o navedenim problemima prosvjetnih radnika muzičkih i umjetničkih škola u Republici Srpskoj. Cilj je da do sastanka dođe do polovine decembra, jer je važno da se dosta stvari uredi na kvalitetniji i pošteniji način.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!