Састанак Преговарачког тима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и министра здравља

Састанак Преговарачког тима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и министра здравља
Састанак Преговарачког тима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и министра здравља

Дана 07.12.2020. године, у просторијама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, а на захтјев Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, одржан је састанак Преговарачког тима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске у саставу, Никола Црнчевић, замјеник предсједника, Горан Обреновић, Младен Гостић и Зоран Милутиновић – чланови Републичког одбора и министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића.

Теме разговора биле су положај радника запослених у здравству и социјалној заштити, утицај вируса короне на рад и функционисање здравственог система, те иницијатива за побољшање економско – социјалног статуса запослених у здравству и социјалној заштити.

На основу захтјева које су изнијели представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, а који су донесени на сједници Републичког одбора, договорено је сљедеће:

  1. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упутиће званичан допис свим здравственим установама у Републици Српској, који би давао смјернице:
    а) да се радно вријеме у смјени плати као редовно радно вријеме сходно сатима проведеним на послу,
    б) да сви који раде на одјељењима са ковид пацијентима имају надокнаду у виду стимулације за 20%,
    в) да сви који долазе у контакт у раду са ковид пацијентима имају надокнаду у виду стимулације за 10 %.
  2. Да је потребно кренути у поступак измјене законских прописа како би сви обољели од корона вируса оставарили право на накнаду плате за вријеме привремене спречености за рад у висини 100% плате.
  3. Сходно одредбама Закона о раду потребно је припремити приједлог измјена и допуна Посебног колективног уговора за запослене у области здравства, а којим би био уређен појам приправности у здравству и исти доставити ресорном Министарству на усаглашавање, те допунити законске прописе у вези признавања ковид обољења као професионалне болести.

О захтјеву Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске који се односи на повећање цијене рада са 145КМ на 165КМ, договорено је да ће се наставити преговори око повећања цијене рада, да ће се у исте укључити и Фонд здравственог осигурања Републике Српске, те да ће се, чим се стекну услови, повећати плате запослених у здравству и социјалној заштити.

На састанку се разговарало о Приједлогу Програма економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. година и Приједлогу Буџета Републике Српске за 2021. годину.

На крају састанка, још једном су, сви заједно, истакли значај здравствених радника у Републици Српској, који већ мјесецима, од почетка пандемије, своје радне задатке обављају у ванредним условима, без иједног слободног дана, без дана боловања, улажу надљудске напоре и свакодневно се излажу ризику, те носе терет велике одговорности у циљу очувања здравственог система Републике Српске и здравља грађана.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!