Састанак предсједника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драгана Гњатића са министром Наталијом Тривић

Састанак предсједника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драгана Гњатића са министром Наталијом Тривић
Састанак предсједника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драгана Гњатића са министром Наталијом Тривић

Скраћени часови у претходном периоду и прелазак на онлајн наставу не смију утицати на плате запослених у просвјети, истакао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић након састанка са ресорним министром. Навео је да је у овом времену најбитније здравље ученика и наставног особља, али и да права радника не смију бити угрожена.

„Из синдикалног угла гледања, водимо рачуна и о могућем технолошком вишку и тражимо од Министарства просвјете и културе да и у наредном периоду води рачуна о томе, и говорили смо о платама и накнадама које не смију ни на какав начин бити умањене у овом периода, а чим се створе услови тражимо да дође до уједначавања платних коефицијената и повећања плата за све раднике.“ , рекао је Гњатић.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да ће од тока и економских посљедица пандемије зависити повећање плата радника у просвјети. Истакла је да се ради на збрињавању радника који су проглашени технолошким вишком у појединим образовним установама.

„Опредјељење Министарства просвјете и културе заиста није да технолошки вишак који се појављује у одређеним школама једноставно изведемо из школских установа. Ми смо дали упутство свим директорима школа да људе који су у сталном радном односу, дакле на неодређено вријеме, ангажују и кроз продужени боравак и кроз јутарње чување и кроз одређене пројектне активности у школи.“

На састанку је било ријечи и о захтјеву Синдиката за смјену директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића због његове спорне изјаве да су наставници у Републици Српској добили пуну плату иако нису радили у пуном капацитету. Гњатић је истакао да Синдикат остаје при раније донесеним закључцима.

„Ништа није исхитрено, ништа није унапријед припремљено, десетак дана смо ослушкивали ставове базе и оно што је неспорна чиљеница је да су просвјетни радници јако љути, огорчени и бијесни због ове изјаве. Ми смо пренијели наше закључке и ставове Министаству просвјете и културе и тражили смо њихов став.“ , навео је Гњатић.

„Став министарсва и мене лично као министра јесте да просвјетни радници играју велику улогу посебно сада у вријеме пандемије Корона вируса гдје се сусрећу са различитим изазовима, али оно што је чињеница је да образовни процес тече и хвала им на томе.
Сада имамо званичне закључке и о истима ћемо се одређивати у складу с процедурама, имајући у виду да директоре установа бира Влада РС, и наравно да се проведу процедуре у складу са утврђивањем одређених навода.“ , рекла је Тривићева.

Такође је нагласила да је министарство доставило спискове Институту за јавно здравство, како би била организована вакцинација просвјетних радника, одмах након вакцинације пензионера.

Прилог ТВ К3


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!