Sastanak predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragana Gnjatića sa ministrom Natalijom Trivić

Sastanak predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragana Gnjatića sa ministrom Natalijom Trivić
Sastanak predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragana Gnjatića sa ministrom Natalijom Trivić

Skraćeni časovi u prethodnom periodu i prelazak na onlajn nastavu ne smiju uticati na plate zaposlenih u prosvjeti, istakao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić nakon sastanka sa resornim ministrom. Naveo je da je u ovom vremenu najbitnije zdravlje učenika i nastavnog osoblja, ali i da prava radnika ne smiju biti ugrožena.

„Iz sindikalnog ugla gledanja, vodimo računa i o mogućem tehnološkom višku i tražimo od Ministarstva prosvjete i kulture da i u narednom periodu vodi računa o tome, i govorili smo o platama i naknadama koje ne smiju ni na kakav način biti umanjene u ovom perioda, a čim se stvore uslovi tražimo da dođe do ujednačavanja platnih koeficijenata i povećanja plata za sve radnike.“ , rekao je Gnjatić.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da će od toka i ekonomskih posljedica pandemije zavisiti povećanje plata radnika u prosvjeti. Istakla je da se radi na zbrinjavanju radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom u pojedinim obrazovnim ustanovama.

„Opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture zaista nije da tehnološki višak koji se pojavljuje u određenim školama jednostavno izvedemo iz školskih ustanova. Mi smo dali uputstvo svim direktorima škola da ljude koji su u stalnom radnom odnosu, dakle na neodređeno vrijeme, angažuju i kroz produženi boravak i kroz jutarnje čuvanje i kroz određene projektne aktivnosti u školi.“

Na sastanku je bilo riječi i o zahtjevu Sindikata za smjenu direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića zbog njegove sporne izjave da su nastavnici u Republici Srpskoj dobili punu platu iako nisu radili u punom kapacitetu. Gnjatić je istakao da Sindikat ostaje pri ranije donesenim zaključcima.

„Ništa nije ishitreno, ništa nije unaprijed pripremljeno, desetak dana smo osluškivali stavove baze i ono što je nesporna čiljenica je da su prosvjetni radnici jako ljuti, ogorčeni i bijesni zbog ove izjave. Mi smo prenijeli naše zaključke i stavove Ministastvu prosvjete i kulture i tražili smo njihov stav.“ , naveo je Gnjatić.

„Stav ministarsva i mene lično kao ministra jeste da prosvjetni radnici igraju veliku ulogu posebno sada u vrijeme pandemije Korona virusa gdje se susreću sa različitim izazovima, ali ono što je činjenica je da obrazovni proces teče i hvala im na tome.
Sada imamo zvanične zaključke i o istima ćemo se određivati u skladu s procedurama, imajući u vidu da direktore ustanova bira Vlada RS, i naravno da se provedu procedure u skladu sa utvrđivanjem određenih navoda.“ , rekla je Trivićeva.

Takođe je naglasila da je ministarstvo dostavilo spiskove Institutu za javno zdravstvo, kako bi bila organizovana vakcinacija prosvjetnih radnika, odmah nakon vakcinacije penzionera.

Prilog TV K3