Састанак делегације Савеза синдиката РС са предсједником и министрима у Влади РС

Састанак делегације Савеза синдиката РС са предсједником и министрима у Влади РС
Састанак делегације Савеза синдиката РС са предсједником и министрима у Влади РС

Делегација Савеза синдиката Републике Српске на челу са предсједницом Ранком Мишић, разговарала је 17.06.2020.године са предсједником Владе Републике Српске, Радованом Вишковићем и министрима у Влади Републике Српске.

На састанку се разговарало о реализацији заједничких мјера донесеним усљед негативног утицаја епидемије вируса корона, како би се очувало здравље радника, сачувала радна мјеста, те економски и социјални положај радника, као и да се у што већој мјери обезбиједи привредна активност и потрошња.

Донесене мјере, од стране социјалних партнера, довеле су до тога да у Републици Српској није било масовнијег отпуштања радника, да су радницима који раде код привредних субјеката којима је био забрањен рад или су имали отежано  пословање, исплаћени порези и доприноси или најнижа плата у бруто износу за март,април и мај мјесец, што је  довело до тога да са што мање посљедица изађемо из ванредног стања.

Нажалост, поједини послодавци нису доставили потребне податке да би се радницима исплатиле плате на рачун, како је то захтјевао Савеза синдиката Републике Српске, а исто тако је било и злоупотреба у виду да се радницима, којима је Влада Републике Српске исплатила бруто плату, то вријеме евидентира као нови годишњи одмор или да се радницима за вријеме годишњег одмора умјесто пуне плате исплаћује најнижа плата.

Повећање најниже плате на  износ од 520 КМ као и повећање висине и дужине трајања накнаде за незапосленост на Заводу за запошљавање Републике Српске, на чему је инсистирао Савез синдиката Републике Српске, допринијело је лакшем превазилажењу проблема у којима су се нашли радници, посебно они који су проглашени технолошким вишком.

Без обзира на повећање броја радника који примају накнаду за незапосленост, средства за ове намјене су обезбијеђена и њихова исплата неће доћи у питање.

Активности на помагању привредним субјектима, посебно у области угоститељства, туризма, хотелијерства и саобраћаја, које су највише погођени, у границама могућности биће настављене и у јуну мјесецу.

Позитивно је оцијењена стимулација у виду једнократне помоћи која је додјељена  радницима који су радили за вријеме ванредног стања и који су највише били изложени зарази, те да је у наредном периоду потребно стимулисати и остале категорије радника, када се за то створе услови  (ватрогасци, поштари, перачи улица-комунаални радници).

Посебан акценат је стављен и на потребу доношења нових и измјена појединих  законских рјешења.

 Из новонастале ситуације се нарочито показала потреба измјене Закона о заштити  на раду Републике Српске као и доношење Стратегије заштите и безбједности на раду, на којој Савез синдиката Републике Српске инсистира двије године уназад.

Истакнута је и обавеза послодавца да обезбиједи заштитне маске, које сви радници морају носити у затвореном простору, као и прописана дистанца међу радницима, што је прописано одлукама надлежних институција, како би се у што већој мјери смањила могућност заразе.

Нарочито је истакнута важност доношења Општег колективног уговора као и посебних колективних уговора у привреди, потреба да се у што краћем року ријеши питање посебних колективних уговора за запослене у здравству, управи и јавним службама којима ускоро истиче рок важења, као и да се примјене измјене и допуне посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи.

Договорено је да ће у наредном периоду услиједити разговори представника гранских синдиката са ресорним министрима ради проналажења најбољих рјешења за сваку област, посебно за положај и права радника.

Након стабилизације стања наставиће се са активностима везаним за побољшање економског и социјалног положаја радника.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!