Sastanak delegacije Saveza sindikata RS sa predsjednikom i ministrima u Vladi RS

Sastanak delegacije Saveza sindikata RS sa predsjednikom i ministrima u Vladi RS
Sastanak delegacije Saveza sindikata RS sa predsjednikom i ministrima u Vladi RS

Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske na čelu sa predsjednicom Rankom Mišić, razgovarala je 17.06.2020.godine sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem i ministrima u Vladi Republike Srpske.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji zajedničkih mjera donesenim usljed negativnog uticaja epidemije virusa korona, kako bi se očuvalo zdravlje radnika, sačuvala radna mjesta, te ekonomski i socijalni položaj radnika, kao i da se u što većoj mjeri obezbijedi privredna aktivnost i potrošnja.

Donesene mjere, od strane socijalnih partnera, dovele su do toga da u Republici Srpskoj nije bilo masovnijeg otpuštanja radnika, da su radnicima koji rade kod privrednih subjekata kojima je bio zabranjen rad ili su imali otežano  poslovanje, isplaćeni porezi i doprinosi ili najniža plata u bruto iznosu za mart,april i maj mjesec, što je  dovelo do toga da sa što manje posljedica izađemo iz vanrednog stanja.

Nažalost, pojedini poslodavci nisu dostavili potrebne podatke da bi se radnicima isplatile plate na račun, kako je to zahtjevao Saveza sindikata Republike Srpske, a isto tako je bilo i zloupotreba u vidu da se radnicima, kojima je Vlada Republike Srpske isplatila bruto platu, to vrijeme evidentira kao novi godišnji odmor ili da se radnicima za vrijeme godišnjeg odmora umjesto pune plate isplaćuje najniža plata.

Povećanje najniže plate na  iznos od 520 KM kao i povećanje visine i dužine trajanja naknade za nezaposlenost na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, na čemu je insistirao Savez sindikata Republike Srpske, doprinijelo je lakšem prevazilaženju problema u kojima su se našli radnici, posebno oni koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Bez obzira na povećanje broja radnika koji primaju naknadu za nezaposlenost, sredstva za ove namjene su obezbijeđena i njihova isplata neće doći u pitanje.

Aktivnosti na pomaganju privrednim subjektima, posebno u oblasti ugostiteljstva, turizma, hotelijerstva i saobraćaja, koje su najviše pogođeni, u granicama mogućnosti biće nastavljene i u junu mjesecu.

Pozitivno je ocijenjena stimulacija u vidu jednokratne pomoći koja je dodjeljena  radnicima koji su radili za vrijeme vanrednog stanja i koji su najviše bili izloženi zarazi, te da je u narednom periodu potrebno stimulisati i ostale kategorije radnika, kada se za to stvore uslovi  (vatrogasci, poštari, perači ulica-komunaalni radnici).

Poseban akcenat je stavljen i na potrebu donošenja novih i izmjena pojedinih  zakonskih rješenja.

 Iz novonastale situacije se naročito pokazala potreba izmjene Zakona o zaštiti  na radu Republike Srpske kao i donošenje Strategije zaštite i bezbjednosti na radu, na kojoj Savez sindikata Republike Srpske insistira dvije godine unazad.

Istaknuta je i obaveza poslodavca da obezbijedi zaštitne maske, koje svi radnici moraju nositi u zatvorenom prostoru, kao i propisana distanca među radnicima, što je propisano odlukama nadležnih institucija, kako bi se u što većoj mjeri smanjila mogućnost zaraze.

Naročito je istaknuta važnost donošenja Opšteg kolektivnog ugovora kao i posebnih kolektivnih ugovora u privredi, potreba da se u što kraćem roku riješi pitanje posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u zdravstvu, upravi i javnim službama kojima uskoro ističe rok važenja, kao i da se primjene izmjene i dopune posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi.

Dogovoreno je da će u narednom periodu uslijediti razgovori predstavnika granskih sindikata sa resornim ministrima radi pronalaženja najboljih rješenja za svaku oblast, posebno za položaj i prava radnika.

Nakon stabilizacije stanja nastaviće se sa aktivnostima vezanim za poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika.