Разговори социјалних партнера о новом повећању плата

Разговори социјалних партнера о новом повећању плата
Разговори социјалних партнера о новом повећању плата

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске су, након повећања цијене рада са 100 на 110 КМ, а која се примјењује од мајске плате, наставили преговоре са Владом РС на тему новог повећања плата. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић је на данашњој конференцији за новинаре истакао да је претходних дана имао интезивне преговоре са ресорним министрима у Влади Републике Српске, на тему новог повећања плата буџетским и фондовским корисницима. Оно што је извјесно у наредном периоду јесте повећање плата кроз повећање коефицијената за све запослене који се финанирају из буџета и оно ће бити једнако за све.

„То повећање ће вјероватно бити од августа мјесеца, али ми тражимо и прије. Важно је напоменути да преговоре нисмо прекидали и да је неопходно додатно побољшати материјални статус радника. Плате просвјетних радника, односно радника у образовању, науци и култури су од 1. маја ове године, кроз повећање цијене рада веће за 10%. Практично ових дана је у току обрачун те плате, па на примјер, тим повећањем је професор добио већу плату за 130 КМ“, каже Гњатић.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да Савез синдиката РС ради на томе да сви радници, без обзира на стручну спрему и квалификацију радног мјеста ускоро добију око 100 КМ.

 „Ако желимо линеарно повећати плате свима исто, онда морамо мијењати законе, конкретно Закон о платама за све буџетске кориснике и то је процес који траје. Зато смо, након повећања цијене рада са 100 на 110 КМ одмах кренули у нове преговоре, како би од јула или августа сви добили исто повећање у јавном сектору“, каже Станковић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Никола Црнчевић рекао је да је овај синдикат у посљедње двије и по године цијену рада са 135 КМ повећао на 159,90 КМ.  Посљедњим повећањем цијене рада, доктор ће мајску плату имати увећану за 164 КМ. Важно је истаћи да је ово стартно повећање плате на коју иде минули и прековремени рад.

„Учествовали смо борбено, а  плате су у посљедњих годину дана порасле за 21%. Знам да то можда није довољно, али свакодневно преговарамо и боримо се за одређена повећања. Чланство и запослени у здравству и социјалној заштити морају знати да је нама приоритет унапређење економско-социјалног статуса радника. Важно је и да као озбиљан социјални партнер и озбиљна синдикална организација не одустанемо од својих циљева“,  каже Црнчевић.

Генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић подјсетио је новинаре у Бањалуци да су Савез синдиката Републике Српске и Влада РС потписали нову цијену рада за буџетске и фондовске кориснике, која је са 100 КМ повећана на 110 КМ, како би одмах дошло до повећања плата због галопирајућег раста инфлације.

 „Цијена рада је довела до тога да плате повећамо одмах од маја мјесеца и наравно да нам је циљ да и даље повећавамо плате, али то ћемо сада морати урадити кроз законске измјене. Важно је истаћи да смо успјели повећати и најнижу плату која сада износи 650 КМ и настављамо преговоре о новом повећању“, закључује Станковић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!