Razgovori socijalnih partnera o novom povećanju plata

Razgovori socijalnih partnera o novom povećanju plata
Razgovori socijalnih partnera o novom povećanju plata

Predsjednici granskih sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske su, nakon povećanja cijene rada sa 100 na 110 KM, a koja se primjenjuje od majske plate, nastavili pregovore sa Vladom RS na temu novog povećanja plata. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je prethodnih dana imao intezivne pregovore sa resornim ministrima u Vladi Republike Srpske, na temu novog povećanja plata budžetskim i fondovskim korisnicima. Ono što je izvjesno u narednom periodu jeste povećanje plata kroz povećanje koeficijenata za sve zaposlene koji se finaniraju iz budžeta i ono će biti jednako za sve.

„To povećanje će vjerovatno biti od avgusta mjeseca, ali mi tražimo i prije. Važno je napomenuti da pregovore nismo prekidali i da je neophodno dodatno poboljšati materijalni status radnika. Plate prosvjetnih radnika, odnosno radnika u obrazovanju, nauci i kulturi su od 1. maja ove godine, kroz povećanje cijene rada veće za 10%. Praktično ovih dana je u toku obračun te plate, pa na primjer, tim povećanjem je profesor dobio veću platu za 130 KM“, kaže Gnjatić.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da Savez sindikata RS radi na tome da svi radnici, bez obzira na stručnu spremu i kvalifikaciju radnog mjesta uskoro dobiju oko 100 KM.

 „Ako želimo linearno povećati plate svima isto, onda moramo mijenjati zakone, konkretno Zakon o platama za sve budžetske korisnike i to je proces koji traje. Zato smo, nakon povećanja cijene rada sa 100 na 110 KM odmah krenuli u nove pregovore, kako bi od jula ili avgusta svi dobili isto povećanje u javnom sektoru“, kaže Stanković.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikola Crnčević rekao je da je ovaj sindikat u posljednje dvije i po godine cijenu rada sa 135 KM povećao na 159,90 KM.  Posljednjim povećanjem cijene rada, doktor će majsku platu imati uvećanu za 164 KM. Važno je istaći da je ovo startno povećanje plate na koju ide minuli i prekovremeni rad.

„Učestvovali smo borbeno, a  plate su u posljednjih godinu dana porasle za 21%. Znam da to možda nije dovoljno, ali svakodnevno pregovaramo i borimo se za određena povećanja. Članstvo i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti moraju znati da je nama prioritet unapređenje ekonomsko-socijalnog statusa radnika. Važno je i da kao ozbiljan socijalni partner i ozbiljna sindikalna organizacija ne odustanemo od svojih ciljeva“,  kaže Crnčević.

Generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković podjsetio je novinare u Banjaluci da su Savez sindikata Republike Srpske i Vlada RS potpisali novu cijenu rada za budžetske i fondovske korisnike, koja je sa 100 KM povećana na 110 KM, kako bi odmah došlo do povećanja plata zbog galopirajućeg rasta inflacije.

 „Cijena rada je dovela do toga da plate povećamo odmah od maja mjeseca i naravno da nam je cilj da i dalje povećavamo plate, ali to ćemo sada morati uraditi kroz zakonske izmjene. Važno je istaći da smo uspjeli povećati i najnižu platu koja sada iznosi 650 KM i nastavljamo pregovore o novom povećanju“, zaključuje Stanković.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!